dječja manifestacija

Slavonski Brod pretvara se u grad bajki na nekoliko dana

Ivana Brlić Mažuranić
Ivica Galović/PIXSELL
18.02.2013.
u 22:37

Dječje svečanosti posvećene našoj slavnoj Hrvatskoj spisateljici Ivani Brlić Mažuranić koja je živjela i radila u Slavonskom Brodu održat će se od 14. do 20. travnja i imat će uistinu maštovit i raznolik program

Gotovo je sve spremno za ovogodišnju dječju  manifestaciju \"U svijetu bajki Ivane Brlić Mazuranić\". Dječje svečanosti posvećene našoj slavnoj Hrvatskoj  spisateljici koja je živjela i radila u Slavonskom Brodu održat će se od 14. do 20. travnja i imat će uistinu maštovit i raznolik program. Danas je u Gradskoj upravi na tu temu održana i tiskovna konferencija na kojoj su organizatori novinare izvijestili o programu ovogodišnjih \"Bajki\".

Obzirom da se u lipnju  ove godine obilježava stota godišnjica prvog izdanja dječjeg pustolovnog romana „Čudnovate zgode segrta Hlapića“, tako  je i veći dio planiranih programa posvećen tom junaku Ivaninih \"Bajki iz davnine\". Uz dogradonačelnika Zorana Ivanovića  press konferenciji su prisustvovali i dr. sc. Berislav Majhut, predsjednik Hrvatske udruge istraživaca dječje knjževnosti, te članovi Organizacijskog odbora Dječjih svečanosti „U svijetu bajki Ivane Brlić Mažuranić\". Još od davne 1991. godine sredinom travnja Slavonski Brod postaje grad mašte i čudnovatih likova iz Ivaninih bajki koje je spisateljica napisala i opisala upravo u ovom gradu. Djeca od gradonačelnika preuzimaju ključeve grada kako bi barem na kratko i simbolično tjedan dana Slavonski Brod živio u potpunom \"bajkovitom\" okruženju. U Ivaninom tjednu i ove će godine biti zabavno i veselo. Pripremljeni su brojni zanimljivi sadržaji, izložbe, kazališne predstave, predstavljanja knjiga, likovne izložbe, male dječje likovne radionice, bajkopriče i vesela zabava uz likove iz živuće povijesti.

Program započinje u nedjelju 14 travnja dizanjem zastave Dječjih svečanosti i polaganjem vijenca na Ivaninu bistu, te se nastavlja glazbeno-scenskom čarolijom \"Šegert Hlapić\". Ogranak Matice Hrvatske Slavonski Brod za ovu manifestaciju priprema i predstavljanje 4 knjige sabranih djela Ivane Brlić Mažuranić. Na  spisateljičin rođendan 18.travnja počet će i trodnevna međunarodna znanstvena konferencija „Od čudnovatog do čudesnog: sto godina Čudnovatih zgoda šegrta Hlapića\" . Konferenciju zajednički organiziraju , Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Društvo hrvatskih književnika, Grad Slavonski Brod i slavonskobrodski Ogranak Matice Hrvatske, te Hrvatska udruga istraživača dječje književnosti kao glavni nositelj, a okupiti će i 85 studenata izlagača. 

Sa literarnim radovima na temu \"Poruke i pouke Ivane Brlić-Mažuranić temeljene na zakonima srca i dosezima mašte s naglaskom na roman „ Čudnovate zgode šegrta Hlapića“ natjecat će se učenici osnovnih škola.  Kao i svake godine svoj doprinos manifestaciji dati će i slavonskobrodske škole i dječji vrtići, gotovo sve gradske institucije, Likovni saloni i Galerije, Muzej brodskog Posavlja, Kazališno-koncertna dvorana i mnogi drugi  u čijim se prostorima održavaju  planirane programske aktivnosti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije