Uspjeh

Slavonski grah dečko iz Zagreba šalje – Slavoncima

antun
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
01.05.2015.
u 23:00

Tek sam drugu godinu u proizvodnji graha, ali prezadovoljan sam. Prodaja ide odlično, kupcima ga u druge gradove šaljem čak i poštom...

Tek sam drugu godinu u proizvodnji graha, ali prezadovoljan sam. Prodaja ide odlično, kupcima ga u druge gradove šaljem čak i poštom, a posebno me veseli kad zelenček slavonski prodam u Slavoniju. Dečko sa zagrebačkog asfalta, iz Heinzelove ulice, prodaje grah Slavoncima – kaže 34-godišnji Miroslav Čapalija.

Odličan za variva

Strojarski mehaničar po struci okušao se u poljoprivrednoj proizvodnji. Slavonska je krv proradila, nije mu dala mira, pa je taj rođeni Vinkovčanin, koji je početkom ratnih 90-ih stigao u Zagreb, lani registrirao OPG, iskrčio zapuštenu oranicu u mjestu Žabnjaku kod Vrbovca i posadio grah, češnjak i čili papriku. Lani je na početku svibnja pala tuča, pa je sadnju graha ove godine odgodio za idući tjedan. Pomaže mu djevojka Adela Koprivnjak.

– Zelenček će zauzeti oko 12.000 kvadrata, a češnjak oko 3000. Obrađujemo sve ručno, na tradicionalan način. Sjeme graha nabavio sam od OPG-a u Lovasu. Sad već imamo i svoje – kaže. Grah iz lanjske berbe trenutačno prodaje po 30 kuna za kilogram.

– Odličan je za variva. Vidio sam u trgovačkim centrima uvozni iz Perua koji se prodaje po 36 kuna. Šteta je što se toliko graha uvozi, a imamo uvjete da ga sami proizvedemo. Kad odem u Slavoniju i velim po koliko se prodaje grah i koliko je to isplativa kultura, ostanu u šoku. Oni su se orijentirali na pšenicu i kukuruz, a sjemenski grah sad kupuju od mene jer ga nemaju. To je kao da Dalmatinac dođe u Zagreb i raspituje se za morsku ribu – čudi se Miroslav.

Kao dva kg kobasica

Na Praznik rada diljem Hrvatske kuhaju se hektolitri graha, no glavni sastojak je uglavnom iz uvoza.

– Cijenom mi mali proizvođači ne možemo parirati uvoznicima. Imamo premale površine da bi nam se isplatilo prodavati ga jeftinije. Bijele sorte, najbolje za vojnički grah, više nemam, a ostao mi je zelenček. Cijena je 20 kuna – veli Antun Oreški iz Ivanovca pokraj Čakovca, koji prodaje isključivo na tržnici. Sav mladi grah proda odmah nakon berbe, a sa suhim već ide teže. – Uvoz je prevelik – smatra.

Na tržnici smo pronašli i grah žohar, koji se prodaje po 60 kuna! Koliko i dva kilograma kobasica.

U Hrvatsku je 2014. uvezeno 125.000 tona povrća vrijednog oko 129 milijuna dolara. Od toga je graha oko 12.300 tona, svježeg, osušenog i konzerviranog, u vrijednosti većoj od 16 milijuna dolara. Uvozi se najviše iz Italije i Kine. Iz Kirgistana su uvezene 23 tone, Perua 76, Etiopije 213, a iz Džibutija 120 tona.

>>Ni kiša neće spriječiti da se za 1. maj dijele grah i karanfili

>>Bandić najavio da će skuhati 60.000 porcija 'najboljeg' graha

Komentara 1

Avatar Admin nabijem te
Admin nabijem te
10:17 02.05.2015.

pa kaj je tu čudno kad imamo vrle političare!nema nikakve strategije!sramota!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije