Prepušten sebi

Slijep je i jedva čuje, a sam mora skrbiti o nepokretnoj majci

slijepac
09.11.2010.
u 15:43

Mogu joj pomoći, dati da jede ili donijeti vode, ali više od toga ne – zabrinuto kaže Mladen, koji svoje vrijeme krati uz računalo koje je prilagođeno slijepim osobama.

Mladen Gužvić (43) iz Negoslavaca, koji je rođen s bolešću odumiranja očnih živaca zbog čega je potpuno slijep od svoje 21. godine, jedva čuje iako nosi dva slušna aparata, ima poremećaj ravnoteže, nema osjetilo opipa, a sam se brine o teško bolesnim roditeljima.

Bitka s birokracijom

Njegova majka Cvijeta nepokretna je, otac Luka prošlog je tjedna doživio moždani udar te je na liječenju u osječkoj bolnici. Pritom još čeka odgovor na molbu za dobivanje osobne invalidnine jer nekome njegovi zdravstveni problemi nisu bili dovoljni da mu se ona ponovno dodijeli. Ostvarivanjem osobne invalidnosti mjesečno bi primao 1250 kuna, što je 750 kuna više nego sada. – Nažalost, kada ste u situaciji kao ja, onda je i 50 kuna mnogo. Meni je tih 750 kuna velik novac – rekao je Mladen, kojemu je ipak najveći problem kako će se dalje skrbiti za bolesnu majku. Do sada je o njoj i njemu  skrb vodio otac Luka, koji je sada u bolnici. Sada je sve na Mladenu, kojemu i samome treba pomoć.

– Sam bih se i nekako snašao, ali ne znam što ću s njom. Brat i njegova obitelj ne žive ovdje, a oni imaju svoje poslove i obveze. Najbolje bi bilo kada bi se našla neka osoba koja bi vodila o njoj računa tijekom cijeloga dana. Nažalost, ja to ne mogu. Mogu joj pomoći, dati da jede ili donijeti vode, ali više od toga ne – zabrinuto kaže Mladen, koji svoje vrijeme krati uz računalo koje je prilagođeno slijepim osobama.

Prozor u svijet

Uz pomoć govornoga modela čita knjige, a napiše i pokoju molbu za pomoć. – Da nema njega, poludio bih. On mi je jedini prozor u svijet – kaže Gužvić. Načelnik Općine Negoslavci Dušan Jeckov kaže da je općina i do sada pomagala Mladenu, a da će nastaviti i dalje.

– Dodjeljivali smo im jednokratnu pomoć, davali pakete i slično. Svjesni smo da je sada problem još veći i moramo naći načina da im pomognemo koliko god možemo – rekao je Jeckov.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije