Mesna industrija ne strepi od panike kakva je bila 2000. godine, kada je stala prodaja

Slovenci izvoze i nakon otkrića kravljeg ludila

hrv-01-lb1.jpg
import
16.02.2006.
u 19:11

Kao što je jeo piletinu u tvorničkom krugu varaždinske Vindije, predsjednika Vlade Ivu Sanadera mogao bi ovih dana ugostiti i njegov stranački kolega i poznati vlasnik mesne industrije Stjepan Fiolić pokaže li se točnom vijest o pojavi kravljeg ludila. Svaki put dosad, kad bi se pojavile bilo provjerene, bilo neprovjerene informacije o bolesti životinja, prodaja je padala, a 2000. godine, kad se pročulo za kravlje ludilo, građani su potpuno prestali jesti goveđe i teleće meso. Nedavno je s jelovnika gotovo svake druge obitelji u Hrvatskoj nestalo pilećeg mesa, i to zbog straha da se bolest sa životinja ne bi prenijela na ljude.

Dobra kontrola
Upravo je Stjepan Fiolić, jedan od većih domaćih stočara, uvjeren da građani ovaj put neće podleći bezrazložnoj panici te da će prodaja goveđeg mesa teći kao i dosad.

Ako je veterinarska inspekcija otkrila zaraženo govedo, to je samo potvrda da građani trebaju imati povjerenja u sustav i u kontrolu. Što se mene tiče, bolje da se sve takve vijesti objave nego da se prešute tvrdi Stjepan Fiolić, koji se ne boji da bi potvrda kravljeg ludila i u Hrvatskoj mogla zaustaviti izvoz domaćeg mesa ili smanjiti prodaju.

Potražnja za govedinom u Europskoj uniji iznimno je velika, mi uspijevamo ostvariti samo tri posto dodijeljenih nam kvota kaže Fiolić, koji ima u tovu oko šest tisuća junadi koja će, uvjeren je, brzo i nesmetano pronaći put do kupca.

Potražnja i ne začuđuje jer su mnoge europske zemlje, ponajprije Velika Britanija, ubijale stoku u strahu od prenošenja zaraze.

Smanjen stočni fond
I u Hrvatskoj se goveđi stočni fond od 2000. jako smanjio nakon kad se pojavilo kravlje ludilo te je trebalo punih pet godina da se broj grla goveda poveća za 50-ak tisuća na 471 tisuću grla. Nova bi panika sigurno ponovno izazvala dodatnu neravnotežu na tržištu. Mesari se nadaju da se to neće dogoditi, pogotovu nakon takva iskustva u Sloveniji.

Slovenci su nastavili izvoziti goveđe meso u Italiju jer su kontrole takve da doista ne postoji opasnost od zaraze. Usto, građani sada znaju puno više nego prije pet-šest godina, a i kontrole su temeljite ističe Fiolić.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije