Što se krije iza...

Slovenska vlada od BMW-a besplatno će dobiti 100 limuzina

bmw
Davor Puklavec/Pixsell
13.09.2010.
u 21:10

Riječ je o projektu “Automobili za elektrane”. Uštede od voznog parka trebale bi biti preusmjerene u postavljanje solarnih ćelija na krovove zgrada

Vlada Boruta Pahora dobit će od BMW-a na petogodišnju posudbu sto novih limuzina serije pet. Novac koji će se tako uštedjeti na leasingu za vozni park, a riječ je navodno o 100.000 eura godišnje, otići će na gradnju solarnih ćelija koje će biti postavljene na krov ministarstva vanjskih poslova, zgrade vlade te na krovove škola, javio je slovenski list Finance.

Skliski teren donacije

Riječ je o projektu “Automobili za elektrane” koji se provodi preko vladina ureda za klimatske promjene. Direktor tog ureda Jernej Stritih ustvrdio je da je BMW bio jedini zainteresiran za takvu donaciju, a ponuđači fotoćelija bit će odabrani na javnom natječaju.

Cijena je osnovnog modela ponuđena vozila bez dodatne opreme oko 42.000 eura, a opremljen stoji između 50 i 60 tisuća eura. Sporazum će vrijediti pet godina, a vozila će svake godine biti zamijenjena za nova. Prvi automobili bit će uključeni u vozni park ministarstva vanjskih poslova i glavno tajništvo vlade, a poslije će se dodjeljivati i drugim vladinim odjelima. Kad prođe pet godina, vlada može kupiti automobile.

Cijeli projekt još prolazi kroz institucije, ali čini se da neće biti proglašen spornim. Finance pak iznose mišljenje dosadašnjeg šefa protukorupcijske komisije D. Kosa da su zakoni o donacijama manjkavi.

Primjer Ljubljane

Ljubljana je prošle godine dobila na jednogodišnju besplatnu posudbu BMW-ovu limuzinu serije sedam, a BMW je svoju ljubav prema zaštiti okoliša dokazao i tako da je grad dobio 50 novih stabala. Po isteku jednogodišnjeg najma u lipnju ove godine Ljubljana je bez javnog natječaja u zakup uzela isto BMW-ovo vozilo kakvo je bilo na posudbi.

Donacija će ojačati tržišni udjel BMW-a u Sloveniji i istisnuti konkurenciju, prije svih Audi, koji u idućim godinama sigurno neće uspjeti prodati ni jedno vozilo slovenskim vladinim institucijama, no je li to dovoljan motiv za tako veliku donaciju nismo uspjeli doznati. Slovenski su mediji skeptični prema ovoj velikodušnoj ponudi. Sindikalni vođa Janez Posedi pita se otkud vladi potreba za čak stotinu limuzina, a premijera Pahora naziva manekenom koji radi za BMW, aludirajući time na Pahorovo slikanje pokraj novog modela BMW-a tijekom posjeta predsjednika BMW grupe za srednju i istočnu Europu Andra Castronova potkraj kolovoza.

– To sve zvuči predobro da bi bilo istinito. BMW to sigurno ne čini radi dobrote ili ljubavi prema okolišu, jer da im je to namjera, darovali bi nam autobuse – kazala je za Finance ekologinja Lučka Kajfež Bogataj.

Ključne riječi

Komentara 9

AU
aurora08
22:10 13.09.2010.

koji idiotizam-lizing se nije nikome do danas isplatio osim mesetarima sjecam se i doktora kaj operira srca i suvlasnika jedne velike bolnice, i on je uzeo na lizing dva auta, sebi i zeni, (jasno sve moze odbit od zarade) kad tamo prilikom jednog razgovora pitam ja njega: joza (ime izmisljeno) kako lizing, jeli sad bolje, on meni odgovara \"joza\" nemam vise lizinga, sve sam otkazao, ja u cudu pitam kak to mislis, a on odgovara: tocno je da nemam nikakove oko auta osim tocenja i vozenja, registracija, gume, osiguranje, servisi sve placa lizing, ali nakon 3 godine nemam ni auta a ni love, za tu lovu mogao sam kupit novi auto, zakajs am to napisa pa zato da se lizing ne isplati jednostavno.

OB
-obrisani-
22:34 13.09.2010.

Prije 7 mjeseci otvorila se nova prilika da se izvučete iz financijske krize. Ta prilika je www.gdi-wealth.ws. Ova web stranica pomogla je više od 400 ljudi da se spase od \"propasti\", tj. bankrota, a neki od njih ne samo da su se oduprli krizi, već su i osigurali mjesečne prihode veće od 8000 kuna! Ukratko, www.gdi-wealth.ws je pomogao mnogima da promijene svoj život. Zašto ne bi i VAMA?

OB
-obrisani-
19:43 14.09.2010.

Besplatno!Hahahahahaha...poznavajuci skrte nijemce i prevrtljive slovence hahahahahaha...i jos kada se tome dopise financijska krizua u auto industriji...ostalo zakljucite sami.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije