Izgubljene kapi

Smanjiti gubitke vode s lanjskih 54 na prihvatljivih 20-ak posto

'23.01.2012. Karlovac - Radnici Vodovoda i kanalizacije ciste kanalizaciju u Nazorovoj ulici. Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL'
'Kristina Stedul Fabac/PIXSELL'
12.09.2012.
u 12:17

Gubitke smanjuju korištenjem suvremene tehnike u radu i zamjenom cjevovoda. U osam mjeseci zamijenili su četiri kilometra mreže.

Krenuli smo u "rat" s gubicima vode – poručio je Krešimir Veble iz karlovačke tvrtke Vodovod i kanalizacije na predstavljanju nove sofisticirane opreme kojom će se kontrolirati vodoopskrbni sustav Karlovca i okolice. Osim toga, moderna oprema pomoći će i u obrazovanju kadrova koji rade na vodoopskrbi kako bi se gubici pitke vode smanjili i na državnoj razini.

 Iz opskrbnih sistema u Hrvatskoj izgubi se između 40 i 45 posto za život važne tekućine. U Karlovcu pak "iscuri’ više od polovice.

 – U posljednje četiri godine bilježili smo stalni porast gubitaka vode, koji su lani dosegnuli čak 54 posto. To jasno govori da nam je mreža pri kraju. No, nizom smo akcija promijenili taj trend i vratili gubitke na 44 posto, što je zapravo razina iz 2005. godine.

Gubitke smanjujemo korištenjem suvremene tehnike u našem radu i zamjenom cjevovoda. Tako smo u ovoj godini u osam mjeseci zamijenili četiri kilometra mreže. Koliko je to značajno za smanjenje gubitaka govori podatak da na novom sustavu između Velike Jelse i Draganića, zamijenjenom u okviru ISPA projekta, gubici iznose nula. Takve akcije nastavljamo i dalje jer nam je cilj smanjiti gubitke ne dvadesetak posto, što je standard EU – rekao je direktor ViK-a Ivan Mrzljak.

Europski standardi u Karlovcu promovirat će se i kroz TCC trening centar za osposobljavanje kadrova u vodnom i komunalnom gospodarstvu. Prva faza projekta je završena. Rezultati su već vidljivi zbog čega se i njemačka tvrtka Seba KMT odlučila na donaciju nove opreme za kontrolu cjevovoda i smanjenje gubitaka.

– Trening centar može nastaviti raditi na niz načina, unutar Veleučilišta u Karlovcu, ViK-a, kao zasebna tvrtka ili nešto četvrto. Sigurno je da će djelovati državno sa sjedištem u Karlovcu. Postoji mogućnost i da neke radionice obavljamo u drugim dijelovima Hrvatske. Još je značajnije da bi Trening centar mogao prerasti i u regionalni. Kontakte s kolegama smo već uspostavili, a i naši partneri iz njemačke nas na to potiču – zaključio je Mrzljak.

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
16:11 12.09.2012.

Smanjiti gubitke vode s lanjskih 54 na prihvatljivih 20-ak posto ------------------------ zašto kao Zagrepčani, ne počnete daljinski očitavati vodomjere. Oni su mudro zaključili da su tada uštede najveće, a ne tamo neke cijevi iz doba Napoleona

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije