popravljao kamion

Smrt na praksi: Trebao je dobiti svoju prvu plaću

'19.11.2012., Zagreb -  Obitelj Ivice Rozica ciji je maloljetni sin Ivica u petak poginuo na praksi u automehanicarskoj radioni Jamnice d.d. u Getaldicevoj ulici dok je popravljao pokvarenu utovarnu r
Foto: 'Davor Puklavec/PIXSELL'
1/4
22.11.2012.
u 18:00

Učenik prvog razreda nije se smio nalaziti između platforme i teretnog prostora kamiona, tvrde u inspektoratu

Život, a s njime i snovi 15-godišnjaka iz Jamnice Pisarovinske pokraj Karlovca, a sanjao je da jednog dana zaigra za Barcelonu, iznenada su se ugasili prošlog petka ujutro na školskoj praksi. Tako iznenada da njegovi bližnji u to još ne mogu povjerovati.

S bratom trebao u kino

Taj dan Ivica Rožić bio je posebno sretan. Trebao je dobiti prvu plaću koju je planirao proslaviti odlaskom u kino s bratom iste večeri. No, ujutro oko 11 sati, kada je cijela zemlja slavila oslobađanje generala Gotovine i Markača, dječak je popravljao kamion u autoservisu Jamnice na Peščenici u Zagrebu, kamo je odlazio na praksu tri dana u tjednu, i stradao.

Nalazio se između vanjske rampe kamiona (koja podiže i spušta teret) i kamiona kada se platforma vozila, iz zasad neutvrđenog razloga, pokrenula i prignječila ga. Zgnječen mu je prsni koš. Bio je na mjestu mrtav. – Tužiteljica nam nije dala ni da ga vidimo posljednji put – požalio se njegov otac Ivica Rožić, koji je preko prijateljskih veza saznao da mu je sin smrtno stradao. Koliko je odraslih zaposlenika bilo s dječakom u trenutku kada se strahota dogodila, nije poznato jer policija ni nekoliko dana od tragedije nije utvrdila pojedinosti.

Zaposlenik na psihijatriji

O okolnostima smrti, odnosno o uvjetima i zaštiti na radu zasad ne govore ni u Državnom inspektoratu. Kažu da je viši inspektor obavio očevid, a da je inspekcijski nadzor još u tijeku "jer se moraju utvrditi sve bitne činjenica o primjeni pravila zaštite na radu kod obavljanja naukovanja Ivice Rožića i obavljanja poslova na popravku kamiona".

U svakom slučaju, neosporno je, kažu u Inspektoratu, da se učenik prvog razreda zagrebačke Elektrostrojarske obrtničke škole nije smio nalaziti u opasnom prostoru između platforme i teretnog prostora a da pritom nisu primijenjene tehničke mjere kojima bi se spriječilo svako moguće neželjeno pokretanje platforme. Koliko su scene u Jamnici bile traumatične govori podatak da je jedan od zaposlenika od šoka navodno završio na psihijatriji.

– Nama ga više ništa ne može vratiti, ali netko mora odgovarati za njegovu smrt – kaže otac, dodajući da ne želi nikakav novac, nego ispriku. Iz Jamnice, kaže, s njim nisu kontaktirali. Iz te tvrtke kažu da "nisu u mogućnosti komentirati slučaj sve dok istraga i inspekcijski nadzor ne budu gotovi".

>>Dječak popravljao kamion, rampa ga prignječila pa usmrtila

Komentara 26

NJ
njičsa
13:27 23.11.2012.

toliko filozofiraju oko školstva, oko upisa i ne znam čega ne, ali baš ništa nikoga ne zanima o strukovnim školama.To su katastrofe od ustanova, profesori koje nije briga, šikaniraju djecu, ne vode brigu niti gdje su na praksi, niti koje uvjete za rad im nude poslodavci, o plaćanju da i ne pričam.Nažalost jedno od moje djece je takvu školu "preživjelo", na praksi bez dinara,radno vrijeme od ve do ve, i vikendom i praznikom, bez zaštitne odjeće itd.I još mu je bilo dobro, kako je bilo nekim drugima. Iskreno mi je žao i tog dječaka i njegove obitelji...

KA
kazneni
18:19 22.11.2012.

Sućut roditeljima rodbini. Ako je u tekstu sve točno onda ne treba uopće dovoditi u sumnju da je kod najvećih vrhova vlasti inetervenirao izravno Ivica Todorić s namjerom da se sve zataška i da očevid bude što nejasniji kako njegova tvrtka Jamnica nebi kojim slučajem morala roditeljima platiti odštetu. Nadam se da nakon odlaska dr Ive u Remetinec u budućnosti ne smije više biti svetih krava, pa da će i Todorić i njegovi izumitelji (Luković, Mateša, Gregurić, Vedriš, Čović....) sjesti pred lice pravde i zakona.

DE
dario-e
13:19 23.11.2012.

Naj lakše je uzeti djete na praksu (prije toga je sigurno trebao i platiti da ga se primi) i onda pod kamion...To je učestala praksa svih nadobudnih gazda... Svakako je žalosno pročitati ovako nešto. Uglavnom taj čovjek nije nego ološ. A krivi su svi u radioni. Odgovornost je svih, gazde, poslovođe, majstora, radnika i čistačice da paze na djecu koja su na praksu. I svaki od njih po hijerarhiji odgovarajuće odgovara za svoju nesavjesnost.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije