na granici

Šokirani Obama: Sjeverna Koreja je najgore mjesto na svijetu

barack obama
AFP/PIXSELL
25.03.2012.
u 18:19

U demilitariziranoj zoni nalazi se barem milijun vojnika i više desetak milijuna mina

– Ovo je strašno! Kao da gledate pedesetak godina u prošlost, vidite zemlju koja je pet desetljeća zaostala u razvoju - vidno šokiran izjavio je u nedjelju američki predsjednik Barack Obama nakon što je, za svoga posjeta Seulu, posjetio i demilitariziranu zonu između Južne i Sjeverne Koreje koju još uvijek čuva i 28.500 američkih vojnika.

Utvrđena granica

Demilitarizirana zona naziv je koji zavarava jer neposredna okolica linije koja prolazi u blizini 38. paralele, razdvajajući dvije zemlje koje su formalno još uvijek u ratu, jedno je od oružjem i vojskom najgušće naseljenih mjesta na svijetu. Iako na 2000 metara od same crte razdvajanja nema artiljerijskog oružja, u neposrednoj blizini nalazi se oko milijun vojnika, a u zemlju je ukopano nekoliko milijuna protupješačkih i protutenkovskih mina.

Posjet strogo čuvanoj granici u nedjelju bio je prvi Obamin susret s tim ozloglašenim područjem na kojemu sukobi i incidenti izbijaju češće nego igdje u svijetu. Računa se da je od uspostave demilitarizirane zone neposredno poslije Korejskog rata do danas u pograničnim čarkama poginulo oko 500 južnokorejskih i pedesetak američkih vojnika, dok je broj sjevernokorejskih žrtava nepoznat, ali svakako nije mali. Upravo zbog toga, Obamin posjet toj zoni praćen je jakim sigurnosnim mjerama, a promatračnica s koje je dalekozorom bacio pogled u dubinu Sjeverne Koreje bila je zaštićena trostrukim slojem neprobojnog stakla. Njegovo pojavljivanje nije ostalo neprimijećeno jer su sjevernokorejski vojnici dalekozorima pažljivo promatrali američkog predsjednika dok se nalazio na izbočenom položaju.

Napredak J. Koreje

– Kada vidite napredak koji je J. Koreja postigla u posljednjih 50 godina, on se izravno može pripisati američkim vojnicima i marincima koji čuvaju demilitariziranu zonu i J. Koreji omogućuju slobodu i prosperitet. Ponosite se time što radite - izjavio je Obama pred američkim vojnicima neposredno na liniji razdvajanja, napominjući da se situacija s najavom lansiranja sjevernokorejskog satelita zaoštrava.

Komentara 63

OD
oltar domovine
19:15 25.03.2012.

Obama pozvao Kinu da zauzda nuklearne ambicije S. Koreje ps:obamu budu kinezi odmah poslusali hehe

CO
CONSTANTINOPOLIS
19:25 25.03.2012.

sad bi kina trebali prozvati SAD da zauzda izraelce!!! koji cionizam

OB
-obrisani-
22:17 25.03.2012.

obama - durbin meraklija...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije