Europski parlament

Sokol: Ulaganja u zdravstvo hitnija nego ikad, posebno na otocima

Tomislav Sokol
Ured zastupnika Tomislava Sokola
15.10.2021.
u 12:27

Kako ruralna, planinska i udaljena područja čine 80% teritorija a u njima živi gotovo 60% stanovništva EU, problem njihova zaostajanja u odnosu na urbane sredine i depopulacija tih područja nije samo problem Hrvatske ili zemalja istočne Europe, već je prisutan i u najrazvijenijim zemljama EU.

Zastupnik u Europskom parlamentu doc. dr. sc. Tomislav Sokol predstavio je u Bruxellesu u svojstvu izvjestitelja EP-a nacrt svog izvješća na temu „Kohezijska politika kao instrument za smanjenje nejednakosti u zdravstvu i povećanje prekogranične zdravstvene suradnje“. Na sjednici Odbora za regionalni razvoj (REGI), Sokol je istaknuo da kohezijska politika može znatno doprinijeti izgradnji zdravstvene infrastrukture u svim dijelovima Unije, tako i u Hrvatskoj, a posebno u manje razvijenim regijama i područjima.

- Naši građani u ruralnim područjima i na otocima često nailaze na prepreke pri jednakom pristupu zdravstvenoj skrbi, naročito u obliku osnovne zdravstvene infrastrukture te se tako ograničavaju njihove mogućnosti dobivanja potrebne skrbi – upozorio je Sokol.

Kako ruralna, planinska i udaljena područja čine 80% teritorija a u njima živi gotovo 60% stanovništva EU, problem njihova zaostajanja u odnosu na urbane sredine i depopulacija tih područja nije samo problem Hrvatske ili zemalja istočne Europe, već je prisutan i u najrazvijenijim zemljama EU.

- U Izvješću pozivam na odvažne mjere kohezijske politike da bi se pokušao smanjiti nedostatak zdravstvenih djelatnika u ruralnim područjima i na otocima te da ih se motivira da ondje počnu ili nastave obavljati svoju djelatnost. Ključno je poboljšati radne uvjete zaposlenih u zdravstvu te bi se na taj način poticale strategije zadržavanja zdravstvenih radnika u manje razvijenim regijama, ruralnim područjima, kao i na otocima – kaže Tomislav Sokol, inače jedan je od najaktivnijih zastupnika Europskog parlamenta po pitanjima iz područja zdravstvenih politika te član Posebnog odbora za rak (BECA) Europskog parlamenta.

Rashodi za zdravstvo čine gotovo 10% BDP-a u EU, a osobe zaposlene u područjima povezanima sa zdravljem čine čak 15% radne snage. Dugoročna ulaganja u radnu snagu u području zdravstva hitnija su nego ikada, s obzirom na gospodarske i zdravstvene posljedice krize prouzročene bolešću COVID-19, upozorio je Sokol.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije