SANADEROV ARHITEKT UPOZORAVA

Špekulativna gradnja uništila pola jadranske obale

otv-rogoz-txt.jpg
import
24.09.2006.
u 18:55

Dok prolazite najljepšim dijelom Jadrana i divite se ljepotama i skladu Dubrovnika, Hvara, Korčule, Trogira – odjedanput nabasate na lažni dvorac koji ima repliku ograde meksičke hacijende, pročelje od cigle iz australskih predgrađa, neke čudne dodatke koji sliče na puškarnicu te neizbježan bavarski lovački krov.

Agresivna gradnja
Takvih mjesta na obali nipošto nije malo jer se mogu vidjeti u Istri i Primorju, a ponajviše u Dalmaciji. Vir, Stobreč, Kaštela, Čiovo, Premantura... mogli bismo tako nabrojati pola Jadrana koji je nepovratno uništen agresivnom neplanskom izgradnjom. Nema zapravo mjesta koje nije okrznuto, ali nasreću nisu svugdje napravljene nepopravljive štete.
Glavni Sanaderov arhitekt Jerko Rošin, koji je od premijera dobio zadaću da zaštiti hrvatski prostor, pokušava zaustaviti devastaciju i agresivnu izgradnju. Njegov Savjet prostornog uređenja države napravio je procjenu stanja u prostoru te dao preporuke kako stati nakraj izgradnji koja narušava jedinstvenu ljepotu Jadrana.

Mrkva i batina
Mjere sadrže mrkvu i batinu: legalizirati ono što je moguće, srušiti ono što se mora te podvući crtu i ubuduće pomno voditi brigu o prostoru bez improvizacije i popuštanja raznim lobijima. To je jedin put da se ne ponovi sudbina Vira, Stobreča, Čiova, ali i mnogih drugih, možda manje poznatih ali jednako tako nepovratno uništenih mjesta.  
– Hrvatski prostor znatno je devastiran bespravnom izgradnjom, ponajprije na obalnom i otočnom području, ali i u većim gradovima – tvrdi Rošin.
Dok za bespravnu gradnju, koja se može rušiti, ima lijeka, veliki problem je  takozvana legalna izgradnja. Riječ je o gradnji koja ima sve potrebne dozvole, ali je njezina izvedba prava šaka u oko prostoru.
– Paradoks je da su na nekim mjestima puno veću štetu u prostoru napravile kuće koje imaju sve papire. Primjerice, na Šolti ima puno bespravnih objekata, a nisu svi u sukobu s okolišem. Na drugoj strani imamo apartmansko naselje u  Nečujmu na Šolti koje ima sve papire, a potpuno je strano okolišu – objašnjava Rošin.

Europska atrakcija
Naš Jadran je, dodaje, europska atrakcija i njemu gravitira više od 400 milijuna Europljana s različitom interesima i enormnim, često i špekulativnim, kapitalom kojemu se ponakad vrlo teško othrvati.
– Postoje pritisci, ali im se stručni i pošteni ljudi mogu oduprijeti tako što će poštovati etiku struke i opći moral – zaključuje Rošin.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije