BUNT SE ŠIRI Tu smo do uvođenja besplatnog školstva

Splitski studenti blokirali Pravni i Kineziološki fakultet te prekinuli nastavu

27.04.2009.
u 16:54

Studenti okupljeni u Nezavisnu inicijativu blokirali su danas u 9 sati Pravni fakultet, a u 12 i Kineziološki. Dekan Pravnog fakulteta Boris Buklijaš dao im je potporu te im za noćna dežurstva osigurao prostoriju, hranu, piće i pokrivače. Organizatori prosvjeda ističu kako nije blokirano održavanje ispita i kolokvija.

Nemaju veze s politikom
Otklanjaju bilo kakvu vezu s politikom tvrdeći da im je jedini cilj besplatno školovanje i to da su blokade organizirali u Tjednu protiv komercijalizacije školstva.

Na Kineziološkom fakultetu studenti su “zaposjeli” veliku dvoranu, prekinuta je nastava, prihvatili su Kodeks ponašanja, organizirali dežurstva. Podržao ih je u startu dekan Nikola Rausavljević. Potom ih je izvijestio o zaključcima sastanka rektora i dekana izražavajući nadu da će studenti prekinuti blokadu nastave.

Na Pravnom fakultetu danas poslije podneva mir i tišina. Na pročelju zgrade visi transparent “Imam, dakle jesam”, a na zidovima plakati s natpisima “Blokada – nastava je blokirana! Ispiti, kolokviji i konzultacije se i dalje održavaju”. Po hodnicima redari. Na ulazu dvije kartonske kutije. Na jednoj piše “prijedlozi”, a na drugoj “donacije”.

– Žao mi je, ne možete snimiti prostoriju u kojoj dežuramo. Vjerujte da nam je dekan osigurao hranu, piće, deke i vreće za spavanje – rekla nam je jedna od studentica. Naravno, nije se htjela predstaviti jer u Nezavisnoj inicijativi toga se strogo pridržavaju.

Ponosni na blokade
Svaku će večer održavati plenume na kojima će donositi odluke za sutrašnji dan, a o svemu će novinare izvještavati e-mailom.

Profesori se danas uglavnom nisu pojavili, a dekan je prosvjednicima rekao kako još nema njihovo mišljenje o prosvjedu.

– Ponosimo se ovim što smo napravili u tako malo vremena. U samo tri i pol sata blokirali smo Pravni i Kineziološki fakultet – rekla nam je jedna od organizatoirica i dodala kako će o zaključcima rektora i dekana raspravljati na idućem plenumu. S blokadom će, čini se, ustrajati dok se ne ukinu školarine.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije