Sporazum HDZ-a i SDSS-a: Obnova umjesto stanarskog prava

14.01.2008.
u 20:04

Problem stambenog zbrinjavanja bivših nositelja stanarskih prava trebao bi se riješiti do kraja 2010. godine, proizlazi iz Sporazuma između HDZ-a i SDSS-a o suradnji u Vladi i Saboru koji je napisan na deset stranica.

Prema tom sporazumu, potpisanom 11. siječnja, dan uoči izglasavanja povjerenja novoj Vladi, sve zahtjeve za stambeno zbrinjavanje bivših nositelja stanarskih prava na području od posebne državne skrbi (PPDS) trebalo bi riješiti do kraja 2009., a izvan PPDS-a do kraja 2010.

Pravo na obnovu
Osobe koje su izgubile stanarsko pravo imaju pravo na organiziranu obnovu svojih kuća ili na obnovu stana u kojem imaju status zaštićenog najmoprimca. Uništenu ili oštećenu privatnu imovinu koja se nalazi izvan područja važenja Zakona o obnovi Vlada će nadoknađivati preko instituta odšteta ili priznavanjem prava na obnovu.

U svrhu provođenja tog plana ustrojit će se uprava za prognanike, povratnike i izbjeglice te kadrovski ojačati Agencija za promet nekretninama, stoji u sporazumu. Vlada je obavezna pojačano ulagati u gospodarsku i socijalnu infrastrukturu na PPDS, kako bi se stvorili uvjeti za održivi povratak, a raspored ulaganja sastavit će se prema potrebama tih područja, dogovorom partnera u Vladi te predstavnika lokalne samouprave.

S obzirom na to da na PPDS živi velikim dijelom starije stanovništvo, sporazumom je određeno da u sljedeće četiri godine trebaju biti adaptirana ili izgrađena četiri doma za starije i nemoćne, kapaciteta do 100 kreveta, otvoriti 12 dnevnih boravaka te 30 programa "Pomoć u kući".

Takvim bi se oblicima skrbi godišnje moglo zaposliti do 200 radnika, što bi utjecalo na poboljšanje kvalitete života na PPDS.

Nova radna mjesta
Dosljedno će se poštovati proporcionalno sudjelovanje nacionalnih manjina u institucijama vlasti, na državnoj i lokalnoj razini.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije