zadnji rok

Srbija će Haagu podnijeti dopunu tužbe za genocid, čekaju odgovor

\'01.04.2011., Smederevo, Srbija - Predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor sastala se s predsjednikom Republike Srbije Borisom Tadicem i predsjednikom Vlade Republike Slovenije Borutom Pa
HaloPix/PIXSELL
22.10.2011.
u 15:06

Jedan od najjačih aduta Srbije je haaška presuda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču za zločine tokom Oluje

Posljednjeg dana zakonskog roka Srbija će Međunarodnom sudu pravde predati dopunu tužbe za genocid protiv Hrvatske. Zakonski rok istječe 4. studenog, a Srbija se na ovaj potez odlučila, javljaju Večernje novosti, nakon što je premijerka Jadranka Kosor ponovno odbila dogovor o međusobnom povlačenju tužbi.

Srbija u rukama navodno ima nekoliko ”aduta” zbog kojih vjeruje kako imaju dobre izglede u procesu pred sudom u Haagu. Jedan od najjačih je haaška presuda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču za zločine tokom Oluje.

I dok je Hrvatska imala samo 10-ak primjedbi na srbijanske popise stradalih, srbijanski pravni tim pronašao je više od 300 propusta na hrvatskom popisu.

- Na popisima svojih žrtava Hrvati su naveli i imena mnogobrojnih Srba koji su stradali u Gospiću i Osijeku. Također, oni su ekshumirali sva groblja u Krajini i sve pokojnike naveli kao žrtve genocida, kao da nitko nije preminuo prirodnom smrću, pa na njima ima više od 20 stogodišnjaka - objašnjava Savo Štrbac, član srbijanskog pravnog tima pred Međunarodnim sudom.

Srbijanska tužba bit će podijeljena u nekoliko dijelova i imat će više od 1.000 stranica. Haag će nakon toga Zagrebu dati dodatno vrijeme za proučavanje nove argumentacije, eventualno odgovori, a zatim će zakazati ročište.

Slobodan Homen, državni tajnik srbijanskog Ministarstva pravde, kaže da je Srbija i dalje spremna sva pitanja sa susjednim državama riješiti kroz dijalog i da je sada na potezu Hrvatska.

Komentara 439

Jovo Čaruga
17:59 22.10.2011.

ja sam jeti sumadinac....kad ja pocnem da kazim i da trupkam, kukala vam majka...

FE
Festina
18:19 22.10.2011.

AlanFord I sta mislis jel mi ispunila???

FE
Festina
18:25 22.10.2011.

franjo tj sranjo koje je tebi bilo zborno mesto, mislim dok si jos mogao da hodas...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije