UPOZORILA SRBIJANSKA POVJESNIČARKA:

'Srbija se i dalje vodi politikom koja je dovela do raspada Jugoslavije. To destabilizira Balkan'

Beograd: Vučić na predstavljanju rezultata analize stanja sposobnosti Vojske Srbije za 2020.
Foto: A.K./ATAImages/PIXSELL
1/3
13.09.2022.
u 11:58

Svi su susjedi na oprezu uz takvu politiku Srbije, ocjenjuje prof. Perović, naročito ako se zna utjecaj Rusije na vladu Srbije

Srbijanska povjesničarka Latinka Perović održala je predavanje na 10. festivalu alternative i ljevice putem Zooma, gdje je komentirala smjer u kojem Srbija danas ide. 

– Još uvijek, nažalost, traje politika Srbije koja je dovela do krvavog raspada Jugoslavije i destabilizira odnose u široj regiji – kazala je povjesničarka, prenosi Slobodna Dalmacija

– Ideje o ''srpskom svetu'' opet su probuđene te imaju dvostruki efekt – nastavlja Perović. 

– Drže Srbiju u mjestu, bez ikakva napretka. Otežan je razvoj i time je izravno postignuto da mladi iz Srbije odlaze trbuhom za kruhom ili za širom intelektualnom perspektivom i nastaje velika nestabilnost. Svi su susjedi na oprezu uz takvu politiku Srbije, ocjenjuje prof. Perović, naročito ako se zna utjecaj Rusije na vladu Srbije. Ni velika Rusija, naime, nije prihvatila realnost i nije pomirena s time da je 25 milijuna Rusa ostalo izvan državnih granica – objasnila je. 

Perović smatra kako se Srbija ni danas ne može suočiti s prošlošću.

– Nakon Miloševića srbijanski su političari slijedili njegovu unutarnju i vanjsku politiku. Važan pokušaj iskoraka poduzeo je jedino Zoran Đinđić, međutim, mučki je ubijen u atentatu. Na temelju proučavanja Đinđićeva rada i ideja za preobražaj Srbije, on je bio granica, nastojao je ostvariti napredak Srbije u suradnji sa svijetom, zalagao se za prosvijećenost i naposljetku sankcioniranje zločina.

Đinđić nije slučajno ubijen upravo zbog reformskih htijenja, zato je i smaknut u političkom ubojstvu, a toga je bilo mnogo u 19., podjednako i u 20. stoljeću u Srbiji. Nakon njega zemlja je krenula putem autokratskih tendencija – zaključila je. 

>> VIDEO Po čemu stranci raspoznaju Hrvatsku? ''Apsolutno nevjerojatna zemlja''


 

Komentara 10

Avatar Musashi
Musashi
13:03 13.09.2022.

Mogao je ići u Jasenovac za Jugoslavije, recimo umjesto na utakmicu Dinamo-Zvezda, no kada je onda propustio priliku mogao je ići kada je bio na huškačkoj turneji po takozvanoj „Krajini“, pa područje Jasenovca mu je bilo okupirano od onih kojima je držao govore. Mogao je tada zatražiti i međunarodno forenzičko iskapanje, može ga zatražiti i danas, tim prije jer ima na raspolaganju genetsku metodu.

KO
koraknaprijed
12:44 13.09.2022.

Srbi vode istu politiku koju su vodili i prije domovinskoj rata zato što ih vode isti ljudi ,to jest isti .etnici,Vucic,Dacic,Vulin,Seselj i td. Ne samo da su izgubili rat,izgubili su Kisovo i Krajinu. Jednu stvar su dobili,novi materijal za kmececenje uz gusle oko ognjišta. Bajke o kraljevicu Marku su dobile konkurenciju.

Avatar El_Delinquente
El_Delinquente
12:52 13.09.2022.

Nazalost ne vode samo Srbi istu politiku koja je vodila u paljenje, mucenje, silovanje i ubijanje nad susjednim narodima. I srbski suradnici - dousnici u zemljama uokolo rade pod punom parom agitpropa, razumjevanjem, branjenjem njihovih stavova i predstavljanjem njih kao neke zrtve za koje se uvjek mora posebno brinuti. Dok ujedno oni napadaju, vrijedjaju i provociraju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije