Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAPAD U SARAJEVU

Srednjoškolke časnim sestrama maknule veo

21.01.2009.
u 23:01

Nakon što su u utorak u večernjim satima dvjema časnim sestrama iz reda Školskih sestara franjevki Krista Kralja u Sarajevu, dok su prolazile Baščaršijom, dvije srednjoškolke skinule šlajer s glave, časne sestre i generalni tajnik Biskupske konferencije BiH msgr. Ivo Tomašević kažu da ovaj događaj ne žele stavljati u kontekst mržnje i netrpeljivosti.

Praznovjerje i neugoda
Premda je povlačenje šlajera s glave časnih sestara u Sarajevu česta pojava, Tomašević nam je pojasnio kako je riječ o običnom praznovjerju. Prema njegovim riječima, to se događalo i prije, no časnim sestrama je u tim situacijama jako neugodno. Povlačenje šlajera nije novina, ta pojava je stalno prisutna. Naime, među mlađim ljudima prisutno je vjerovanje da će im ‘dan biti dobar ako povuku časnoj sestri šlajer s glave ili je dotaknu’. Nama je ta pojava poznata od ranije, te stoga ne želimo takav čin stavljati u kontekst mržnje, nego ga više smatramo duhom neke naše tolerancije, ističe Tomašević.

No, generalni tajnik BKBiH podsjeća kako je napada na časne sestre bilo ranije, i te slučajeve treba promatrati kroz prizmu netolerancije i netrpeljivosti. Naime, prije dvije godine jednu redovnicu sv. Vinka nasred Titove ulice napala je jedna prolaznica i uz pogrdne riječi strgla joj križ s vrata. Bilo je još neugodnih situacija, između ostalog, i provociranja iz tramvaja i čak pljuvanja.

To se događalo prije nekoliko godina, no po mojim saznanjima, sada nema nasrtaja na redovnice, kazao je Tomašević. Doznali smo da se jedna od redovnica kojoj je u utorak povučen šlajer na Baščaršiji, zove časna sestra Lidija. Ona je rekla da se u ovakvim situacijama časne često nađu jer je riječ o praznovjerju da dotaknuti časnu sestru ili povući njezin šlajer donosi sreću, odnosno lijep i sretan dan.

Nepoštivanje
Prema njezinim riječima, u ovakvim situacijama nema zla ili mržnje, no sestre se osjećaju vrlo neugodno jer smatraju takvo ponašanje nepoštivanjem osobe i pitanjem kulture ponašanja na javnom mjestu. Mi često doživimo da djevojke žele dotaknuti sestre, i to prije svega naš redovnički veo.

Osobno sam to više puta doživjela i nisam to smatrala lošim kada vjeruju da će im to donijeti sreću. Jednom sam čak zastala i jednoj djevojci rekla: Pa dobro, ako ti to nešto znači, hajde... Ipak, svaka od nas se u takvim situacijama osjeća vrlo neugodno. Također, vrlo je neugodan osjećaj kada hodate ulicom s mišlju i dozom straha da će vam netko povući ili skinuti redovnički veo. To nije u redu, kazala je časna sestra Lidija. No, kada je u pitanju praznovjerje, ono vrijedi samo za žene. Za muškarce se vjeruje kako je loš znak ako dotaknu časnu sestru.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije