'DA SE VIŠE NE PONOVI'

Srpski pravoslavni svećenik usred Knina odao počast poginulim braniteljima: 'Živjela Hrvatska!'

Knin: Podignuta zastava na Kninskoj tvrđavi
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
1/23
05.08.2024.
u 16:01

- Bio sam dragovoljac s 460 dana provedenih u borbenom sektoru. Znate li da je 12.500 pravoslavaca branilo Hrvatsku? - rekao je Ivica Jonjić

Ilija Čalina, pravoslavni đakon, prvi put je posjetio Knin kao dijete "Oluje". Povratnik je u domovinu i dolazi iz Like. Za Slobodnu Dalmaciju je izjavio da je u Knin došao odati počast hrvatskim braniteljima. U društvu s Ivicom Jonjićem predsjednikom Udruge hrvatskih branitelja pravoslavne vjere iz Karlovca, zapalili su svijeće i položili vijenac.

- Emotivno je ovo sve za mene. U vrijeme "Oluje" bio sam dijete, rođen sam 1985. godine u Ogulinu, a živio sam u Lici. Zazvao bih vječni spomen i carstvo nebesko svim hrvatskim braniteljima koji su poginuli za slobodu domovine, kao i vječni spomen i carstvo nebesko svim civilnim žrtvama, srpskim i hrvatskim, tijekom bratoubilačkog rata od 1991. do 1995. godine - rekao je đakon, te dodao: Moramo poštovati branitelje i to je to! Da se više nikad ne ponovi. Živjela Hrvatska! 

- Bio sam dragovoljac s 460 dana provedenih u borbenom sektoru. Znate li da je 12.500 pravoslavaca branilo Hrvatsku? - rekao je Ivica Jonjić te dodao: - Dio njih su bili Srbi, zajedno s drugim narodnostima pravoslavne vjere. Svi smo se borili zajedno u rovovima. 

VEZANI ČLANCI: 

- Pokušavamo ne zaboraviti tu malu grupu ljudi pravoslavaca koji su se borili za ovu državu i dali život! To je naša poruka - ne zaboraviti ni njih! Trebamo pružiti ruku! Svatko tko Hrvatsku osjeća kao svoju domovinu mi mu pružamo ruku. Mi smo Hrvati, piše Slobodna Dalmacija. 

Danas Hrvatska obilježava Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 29. obljetnicu vojno-redarstvene operacije "Oluja", kojom je u tri dana oslobođeno 11.000 četvornih kilometara okupiranog područja u sjevernoj Dalmaciji, Lici, Banovini i Kordunu.

Vojno-redarstvena operacija Oluja započela je 4. kolovoza 1995. godine u 5 sati, a već do 7. kolovoza Hrvatska vojska je oslobodila okupirana područja u Dalmaciji, Lici, Kordunu i Banovini te ih vratila u sastav Republike Hrvatske. Obljetnica Oluje svake se godine obilježava 5. kolovoza, na dan kada su hrvatski vojnici ušli u Knin, glavni grad samoproglašene paradržave Republike Srpske Krajine (RSK), koja je nakon ljeta 1995. svedena na područja u istočnoj Slavoniji uz granicu sa Srbijom, a koja su Hrvatskoj vraćena nakon mirne reintegracije Podunavlja 1998. godine.

>>> FOTO Pogledajte kako izgleda svečano obilježavanje 29. obljetnice VRO Oluja

Knin: Podignuta zastava na Kninskoj tvrđavi
1/23
Ključne riječi

Komentara 5

BJ
Barutanski jarak
16:40 05.08.2024.

Čast i slava! Kaj je, je.

JA
Jania
17:46 05.08.2024.

Svaka čast! Hvala na žrtvi za našu zajedničku domovinu, jedinu i svetu Hrvatsku.

JU
JustinCase
22:52 05.08.2024.

Meni se cini da su "djakon" i ovaj drugi cugeri koji su dosli na besplatnu janjetinu i gemiste

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije