ANALIZA U POLITICU

Vučić napravio problem stranim novinarima koji su ga došli intervjuirati: 'Izazvat će to glavobolju'

Beograd: Prikaz sposobnosti vojske Srbije održan je na vojnom aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović"
Foto: Borislav Zdrinja
1/3
30.09.2024.
u 13:28

Vučićeva sposobnost da bude sve za svakoga dobro mu je poslužila na geopolitičkoj pozornici. Kinezi, Amerikanci, Rusi i Europska unija obasipaju ga pažnjom, uvjereni da je Srbija bitan element na globalnoj šahovskoj ploči, a on ih je uspio uvjeriti da je na njihovoj strani ili barem na korak do toga da im se pridruži.

Svaki otpor je uzaludan. Iako je to možda fraza koju neprestano ponavlja izvanzemaljska vrsta Borg u proslavljenom serijalu "Zvjezdane staze" prije nego što započne asimilaciju još jedne vrste, upravo tim riječima novinari POLITICO-a Matthew Karnitschnig i Una Hajdari opisuju svoj susret sa srpskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

"Možemo li ih odvesti u restoran Geozavod?" upitao je predsjednik Aleksandar Vučić  jednog od svojih pomoćnika na kraju intervjua u raskošnoj knjižnici u srcu Novog dvora, impozantne palače iz 19. stoljeća izgrađene za jugoslavenskog kralja, a koja sada služi kao ured srpskog predsjednika. Poznati novinari zapitali su se je li Vučić, poznavatelj vina i gurman, bio nestrpljiv da ih odvede u jedan od svojih omiljenih restorana ili je pak riječ o pokušaju dobivanja naklonosti medija poznatog po kritičkom pisanju o njemu i njegovoj vladi. Odgovor koji nude na to pitanje jest da je vjerojatno riječ o svemu navedenom.

Kao primjer navode upravo hranu. Kada nije zauzet balansiranjem odnosa između Zapada, Rusije i Kine, srpski predsjednik poznat je po tome što nastoji uvjeriti birače da je obična osoba, baš poput njih. U rujnu je proveo nekoliko dana radeći i poslužujući palačinke srpskim vojnicima te je miješao pekmez tijekom boravka u vojarni u Podrinju, gdje se nalazi rudnik litija. Za prošlogodišnje kampanje pojavljivao se u javnosti pokazujući kako razmazuje majonezu po kruhu i puni ga parizerom. Novinari Politica napominju da je to daleko od delikatesa u restoranu Salon 1905, kamo ih je Vučić odveo i gdje je čest gost.

Sjedi na svim stolcima

Vučićeva sposobnost da bude sve za svakoga dobro mu je poslužila na geopolitičkoj pozornici. Kinezi, Amerikanci, Rusi i Europska unija obasipaju ga pažnjom, uvjereni da je Srbija bitan element na globalnoj šahovskoj ploči, a on ih je uspio uvjeriti da je na njihovoj strani ili barem na korak do toga da im se pridruži. Vučić je rekao da je "vrlo ponosan" na svoj dobar odnos s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom, koji je nedavno drugi put posjetio Srbiju. Vučić je Kinu posjetio čak šest puta, više od bilo kojeg drugog europskog lidera.

Govoreći o američkom predsjedniku Joeu Bidenu, kazao je kako s njim ima "relativno dobar odnos", dodajući kako bi Biden mogao biti "najbolje pripremljen čovjek" s kojim je ikad imao posla i da je "podcijenjen". Upitan o bivšem američkom predsjedniku i trenutačnom kandidatu za novi mandat Donaldu Trumpu, srpski predsjednik kazao je kako su "imali dobar odnos". S obzirom na to da su u studenom predsjednički izbori u SAD-u, upitali su ga koga bi želio vidjeti u Bijeloj kući. "Imam neke preferencije, ali o tome ne govorim glasno", rekao je Vučić, dodajući da je s potpredsjednicom Kamalom Harris razgovarao samo jednom "dvije minute".

29, August, 2024, Beograd - Statements for the media by the President of the Republic of Serbia, Aleksandar Vucic, and the President of the Republic of France, Emmanuel Macron. Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron, Aleksandar Vucic. Photo: R.Z./ATAImages 29, avgust, 2024, Beograd - Izjave za medije predsednika Republike Srbije Aleksandra Vucica i predsednika Republike Francuske Emanuela Makrona. Photo: R.Z./ATAImages Photo: R.Z./ATAImages/PIXSELL
Foto: R.Z.

Ruska marioneta?

Iako su mnogi smatrali kako će upravo odnos Srbije i Rusije predstavljati problem za Vučića, po svemu sudeći do toga nije došlo. Iako Vučić tvrdi da je Srbija predana pridruživanju Europskoj uniji, on je nepokolebljivo odbijao pridružiti im se u nametanju sankcija Moskvi zbog invazije na Ukrajinu. U isto vrijeme,Vučić je bio spreman prodati streljivo zapadnim zemljama, dobro znajući će završiti u rukama ukrajinske vojske.

Upravo bi to moglo biti razlog zašto ga ljute sugestije europskih kolega da je u Putinovu džepu. “Govorili su 'on je ruska marioneta, on je ruski agent'", prisjetio se Vučić, koji kaže da se s ruskim čelnikom susreo 20-ak puta i da ga poznaje “dosta dobro”. "Ja, ruska marioneta i ruski agent? Samo glupi ljudi to mogu reći", dodao je.

Za razliku od drugih europskih čelnika, od kojih su neki redovito razgovarali s Putinom od njegove sveobuhvatne invazije na Ukrajinu 2022. godine ili su ga posjećivali u Moskvi, Vučić tvrdi da s ruskim čelnikom nije imao nikakav kontakt dvije i pol godine. Unatoč tome, Vučić ne sakriva svoje uvjerenje da razumije Putina bolje od bilo kojeg drugog europskog čelnika i ne oklijeva odati priznanje Rusiji kada je to u skladu s vanjskopolitičkim ciljevima Srbije. Vučić je u ponedjeljak na marginama Opće skupštine UN-a odlikovao veleposlanika Rusije u UN-u Vasilija Nebenzju Ordenom srpske zastave zbog protivljenja rezoluciji UN-a kojom se priznaje genocid u Srebrenici 1995. godine.

A što se tiče izgleda Ukrajine da pobjedi Rusiju, Vučić je skeptičan. "Rusi imaju inicijativu na bojnom polju. Zapad je u početku mislio da će im biti lako ulagati u ukrajinsku obranu i financirati ih zbog relativno slabe ruske ekonomije. Sada postaje mnogo teže", ustvrdio je. Na pitanje novinara POLITICO-a što Srbija dobiva od Rusije i Kine s obzirom na to da su najveći ulagači upravo iz zemalja Europske unije, srpski predsjednik je kratko kazao: "Njihovu podršku teritorijalnom integritetu Srbije."

Upravo je jedan od najvećih izazova za Vučića upravo Kosovo. I domaći i međunarodni kritičari tvrde da je on vješt u korištenju srpske manjine za povećanje napetosti kad god želi pozornost Zapada – i da nije više zainteresiran za poboljšanje odnosa s Kosovom nego za pridruživanje EU.

Novinari ističu kako je jedina konstanta koja se može čuti u razgovorima koje su vodili tijekom godina s Vučićem upravo njegova frustracija Europskom unijom koja, kako kažu, "graniči s prezirom". Ističu kako to nije slučaj kad govori o Rusiji ili SAD-u, jer tad pažljivo bira riječi. Kad je riječ o Bruxellesu, situacija je drukčija. Naime, srpski predsjednik smatra kako europske elite vide Srbiju kao 'kamenčić u njihovoj lijevoj cipeli koji treba odstraniti', stajalište koje, prema njegovu mišljenju, okreće Srbe protiv Europske unije.

Situacija između Zapada i Rusije oko Ukrajine, kao i zabrinutost zbog sve većih kineskih ulaganja u srpsku infrastrukturu, dale su Vučiću veći utjecaj u odnosima s EU i Washingtonom nego ikada prije. A situaciju je dodatno zakomplicirao litij. Srbijanska nalazišta minerala, ključne komponente u proizvodnji baterija za električna vozila, privukla su veliko zanimanje rudarskih kompanija i proizvođača automobila. Njemački kancelar Olaf Scholz i potpredsjednik Europske komisije Maroš Šefčovič sklopili su niz poslova u srpnju u Beogradu te su EU i europski proizvođači automobila dobili ekskluzivan pristup srbijanskom "bijelom zlatu". A u njegovim naumima nisu ga spriječili ni brojni prosvjedi.

Problem za novinare

Vučić na vlasti može biti do 2027. godine, no njegovi protivnici ne vjeruju da će se tako lako odreći vlasti. A podrška je i dalje postojana. Prema anketama, njegova stranka ima 47 posto podrške. A među njegovim fanovima je i osoblje restorana u kojem su zbog Vučića završili novinari. Jedan od konobara kazao je kako nikad nije posluživao predsjednika, ali bi bio vrlo počašćen da se to dogodi.

"Kada smo tražili račun, Danilo je rekao da se za to pobrinuo – Ured predsjednika. Nakon što smo se požalili, on se posavjetovao s upraviteljem i rekao da ne mogu ništa učiniti", navode novinari i pišu kako će taj potez izazvati glavobolju računovođama POLITICO-a koji sad moraju od Vučićeva ureda tražiti račun kako bi platili jelo koje su novinari pojeli. "Sretno s tim. U Srbiji predsjednik ima posljednju riječ", riječi su kojima završava članak uglednog medija, što dovoljno govori o dojmu koji imaju o Vučiću.  

VIDEO Uragan Helena pogodio Floridu

Komentara 3

GN
GNKDZ1986
14:48 30.09.2024.

I onako siromašan narod Srbije uz ovakvu vlast postaje još siromašniji a svaki daljnje odgađanje će povećati to zaostajanje za susjednim zemljama s osim tapšanja po ramenima nikakvu važnost nema Srbija u Europi.

PR
predragbabic1
14:13 30.09.2024.

Vučić je po odlasku njemačke kancelarke ubjedljivo najinteligentniji visoki političar u Europi. Vješto balansira između Zapada i Istoka kada glupi Zapad Srbiju ne uvodi u EU čime bi bitno umanjili ako ne i ukunuli ruisku utjecaj, a smanjili bi upliv Kineza u srpsku ekonomiju. Po uslasku Srbije u EU ona ne bi priznala Kosovo, ali ga ne bi kočila po drugim pitanjima s tim što bi Kosovo moralo dozvoliti formiranje srpskih općina. Na kraju bi došli do konačnog riješenja, a to je da se napravi konfedralna država Kosovo i Srbija s tim da se Kosovo ne može odvojiti bez pristanka Srbije. Njegova opaska da samo glupan može misliti da je on ruski pijun je potpuno na mjestu, Da je pijun onda Srbija ne bi glasala da je Rusija izvršila agresiju na Ukrajinu, ukinuo bi nevladitne organizacije, njegovi mediji bi odvraćali stanovništo do ideje da Srbija postane dio EU, ali to ne čini. Prije neku sedmicu Srbija ne nešto napravila što nije bilo po ruskoj volji i istog trenutka je njihov čovjek pojačao agresiju na kosovske Srbe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije