NEMA OSVJEŽENJA

Nestvarno toplo more: Pogledajte ove temperature, diljem obale gotovo 30 stupnjeva

Pula: Rekordno visoke temperature mora
Foto: Sasa Miljevic / PIXSELL
1/4
16.07.2024.
u 15:41

Tako visoke brojke dolaze samo dan nakon što je u moru izmjereno rekordnih 29,7 stupnjeva u Dubrovniku, čime je srušen 'rekord'. Visoke temperature mora danas u 14h su zabilježene i na Krku gdje je 29.2 Celzijevih i Dubrovnik gdje je 29.1 Celzijevih.

Visoke temperature zraka zabilježene su diljem zemlje, a svi oni koji se idu baciti u more kako bi se ohladili mogli bi odmah shvatiti kako je temperatura mora poprilično visoka i kako toplinski val radi svoje. Državni hidrometeorološki zavod izmjerio je da je u utorak u 14 sati na mjernoj jedinici Mljet Veliko jezero bilo čak 29,8 Celzijevih stupnjeva.

Tako visoke brojke dolaze samo dan nakon što je u moru izmjereno 29,7 stupnjeva u Dubrovniku. Visoke temperature mora danas u 14h su zabilježene i na Krku gdje je 29.2 Celzijevih i Dubrovnik gdje je 29.1 Celzijevih. 

"Na obalnim postajama (moru, jezerima, akumulacijskim bazenima) odabrati otvorenije mjesto gdje je dubina vode barem 1.8 m. Pomoću užeta spustiti termometar s oklopom približno 30 cm ispod vodene površine i tu ga zadržati tri minute. Zatim ga izvaditi i brzo očitati, vodeći računa da se pri čitanju ne učini pogreška zbog paralakse", navodi DHMZ u svojem objašnjenju kako mjere temperaturu mora.

Foto: DHMZ

Olakšanje krajem tjedna

Danas sunčano i vrlo vruće. No popodne nas čeka mala promjena vremena, u unutrašnjosti su mogući pljuskovi s grmljavinom, lokalno i izraženiji, osobito na istoku. Temperature idu do 39. Većina zemlje je pod crvenim meteoalarmom, što znači da je vrijeme vrlo opasno. U pojedinim dijelovima zemlje, sutra će biti još gore. Pretežno sunčano i vruće, ponegdje i vrlo vruće. U unutrašnjosti umjerena naoblaka, a poslijepodne lokalni pljuskovi s grmljavinom, moguće izraženiji, uglavnom na istoku i u unutrašnjosti Dalmacije. Vjetar većinom slab, mjestimice umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Na Jadranu slab i umjeren sjeverozapadnjak i jugozapadnjak, uz obalu ponegdje bura, podno Velebita i jaka.  Najviša dnevna temperatura od 31 do 36 °C, u Dalmaciji i do 40 °C.

Prema sadašnjim prognozama, kraj tjedna ipak bi trebao donijeti kakvo-takvo olakšanje. U četvrtak najviša dnevna temperatura bit će 34, a u petak će maksimalac uglavnom biti oko 31 ili 32. Zatim slijeid blagi porast tijekom vikenda, a početak tjedna, kako se sad čini, trebalo biti donijeti olakšanje. U cijeloj zemlji ponedjeljak će biti nešto 'svježiji', s 32 stupnja. 

FOTO Voda iz fontane, ručnik na glavi, beton i hlad... Pogledajte kako turisti u Dubrovniku pronalaze spas od vrućine

Pula: Rekordno visoke temperature mora
1/21

Komentara 4

ZA
!zagreb!
15:57 16.07.2024.

Odmah da ste kupili električni auto.

BI
billynik
17:17 16.07.2024.

Tko je to još vidio, ljeto je, vruće je i još i more toplo?

ŠS
Štap sa glavom
17:49 16.07.2024.

Strpite se još koji dan i biti će lešo ribe!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije