Spomenička baština

Srušio se 12-metarski vanjski obrambeni zid dvorca Veliki Tabor

tabor
Mladen Mandić
24.11.2010.
u 09:00

Najbolje očuvan dio obrambenog zida, koji je visok oko pet metara i dug 12 metara te udaljen 70 metara od dvorca, urušio se preko noći sam od sebe.

Spomenik kulture nulte kategorije, zagorski srednjovjekovni dvorac Veliki Tabor ostao je bez svog vanjskog obrambenog zida. Nagrižen zubom vremena i vlagom najbolje očuvan dio obrambenog zida visok oko pet metara i dužine 12-ak metara sam se od sebe urušio.

Zid koji je udaljen 70-ak metara od dvorca koji se upravo restaurira, kao i nekadašnji gospodarski objekt grofova Ratkay na privatnoj je parceli Željka Kajbe. U gospodarskom objektu u kojem su nekad stanovali i vlastelinske sluge i konjušari Kajba sa svojom suprugom živi i danas.

Kotrljalo se niz obronak

– Tijekom noći, negdje poslije deset sati, kad sam već zaspao, začuo se strašan prasak koji je trajao tri minute. Žena me probudila i rekla mi neka idem van vidjeti što se dogodilo i, doista, imao sam što i vidjeti. Zid se urušio, a kamenje se kotrljalo niz obronak – rekao je Kajba. Na pitanje strahuje li da bi slična sudbina uskoro mogla snaći i temelje njegove kuće, Kajba nam je rekao da se usprkos tome što je jedan zid napuknuo, ne boji, jer se vlaga više slijevala na obrambeni zid uz gospodarski objekt, odnosno njegovu današnju kuću koju je oko 1900. godine od nekoga zagrebačkog trgovca kupio njegov djed. Nadica Jagarčec, voditeljica Dvora Veliki Tabor koji je najvjerojatnije započet s gradnjom potkraj 15. stoljeća, a tijekom 16. stoljeća grofovi Ratkayi širili su ga i dograđivali, rekla nam je kako se vanjski obrambeni zid prvi put spominje sredinom 16. stoljeća.

I zid i gospodarska zgrada u kojoj živi Kajba, kao i bastionska kula koju su Muzeji Hrvatskog zagorja nedavno otkupili, pod zaštitom su Državnoga zavoda za zaštitu spomenika kulture. No za otkup gospodarske zgrade i okolnog zemljišta Ministarstvo kulture trenutačno nema novca iako im je velika želja da kompleks zaživi kao cjelina. Na samom Dvoru Veliki Tabor u posljednjih desetak godina traju intenzivniji radovi na rješenju statike, rekonstrukciji dijela krovišta, stupovima u dvorištu galerije i obnove pročelja, kao i dovršetak prostora za smještaj zaposlenih.

Na proljeće otvaranje?


U obnovu dvorca u posljednjih desetak godina uloženo je više od 50 milijuna kuna, no radovi još traju.

Budući da je zbog rekonstrukcije dvorac nekoliko posljednjih godina zatvoren za javnost, na poticaj mještana i okolnih ugostitelja koji su ulagali u turizam, a njega danas nema, dvorac, odnosno jedan njegov dio, na proljeće iduće godine ipak bi se mogao otvoriti javnosti.

Ključne riječi

Komentara 11

KR
kreont
09:40 24.11.2010.

50 milj kuna, a koliko su radovi zaista vrijedili i koliko ih je zaista napravljeno ?

OB
-obrisani-
12:07 24.11.2010.

Po rezultatima bi se reklo...NISTA. I to je CIST posao jer nisu morali trositi na gluposti kao sto su radnici, projektanti, gradjevinski materijal.

OB
-obrisani-
16:40 24.11.2010.

Neškolovani rodoljubi: Hrvatska se piše velikim slovom. Samo doktori znanosti proizvedeni u Varaždinu, Hrvatsku pišu sa \"C\"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije