ULICA BRAĆE RADIĆ

Stanovnici Strizivojne ponose se najdužom ulicom u Hrvatskoj

strizivojna,najduža ulica (1)
Foto: Vedran Balen/VLM
1/5
31.07.2013.
u 13:37

Ulica braće Radić spaja tri županije, a nekad je bila dio carskog puta. Mještani su na temu njezine veličine čak ispjevali i pjesme

Stanovnici Strizivojne ponosni su na svoju glavnu ulicu, Ulicu braće Radić, koja je sa svojih 7,8 kilometara najduža u Hrvatskoj. Ulica svoje ime neprekidno nosi od 1945. godine, asfaltirana je 1981., a mještani su na temu njezine veličine čak ispjevali i pjesme, poput one: \"Nitko ne zna što su muke teške, dok ne prođe Strizivojnu pješke\".

- U razdoblju od 1980. do 1990. ulica je zbog političkih razloga bila podijeljena na dva dijela, tako da se onaj drugi dio nazivao 17. travnja. Tako nam je privremeno oduzet epitet najduže. Navodno je Ilica nekada bila duža, no ona je u međuvremenu nešto skraćena, tako da smo sad opet mi na čelu – kaže općinski načelnik Mijo Raguž. On dodaje kako nije isključeno da će Općina u budućnosti poduzeti korake da se Ulici braće Radić i službeno dodijeli naziv najduže u zemlji.

Sat i pol pješice

Povijesni podaci govore da je za vrijeme Austrougarske ulica bila sastavni dio carskog puta Zagreb – Zemun, kojim su prolazile poštanske kočije. Gotovo nitko od stanara koji žive na rubnim krajevima ulice ne ide na onaj suprotni kraj pješice, jer za to bi mu trebalo više od sat i pol vremena dobrog hoda.

- Dovoljno vam je doći u Strizivojnu i provozati se autom od njezina početka do posljednjeg kućnog broja 622. Tako ćete se najbolje i sami uvjeriti koliko je dugačka. – govori zaposlenica u općinskoj upravi Ivanka Damjanović, koja i sama živi u naduljoj ulici.

Strizivojna se poslije Domovinskog rata infrastrukturno dosta izgradila i obnovila, ali je unatoč tome danas po bruto godišnjem prihodu stanovnika od svega 700 kuna na posljednjem mjestu u Slavoniji. Problem je i slaba prometna povezanost s bivšim općinskim središtem Đakovom, jer autobusi ne voze redovito. U selu živi 2.500 stanovnika, od čega više od 70 posto njih upravo u glavnoj ulici. U njoj je crkva, škola, pošta, ambulanta, trgovine, ali i tvornica parketa Hrast, koja \"hrani pola sela\".

Sama ulica nalazi se u Osječko-baranjskoj županiij, a zanimljivo je da svojim početkom i krajem spaja Vrpolje u Brodsko-posavskoj i Mikanovce u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Zadivljeni putnici

- Svi smo mi jako sentimentalno vezani za svoju ulicu i trudimo se održati je čistom i lijepom. Ja sam prije svega lokalpatriota, premda za razliku od muža nisam rođena u Strizivojni, nego sam se tu doselila prije 25 godina iz Dalmacije – kaže Milka Damjanović.

Putnici namjernici koji prolaze kroz selo redovito ostaju zadivljeni veličinom ulice.

- Neki ljudi iz drugih mjesta zagledaju se u daljinu i sa čuđenjem primijete kako je ravna dokle pogled seže. Onda me pitaju koliko je dugačka i ima li uopće kakvih zavoja. Ja im odgovaram da je potpuno ravna – smije se mještanin Perica Burazin.

>> Prošećite čarobnom ulicom iz svijeta Harryja Pottera

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije