Kićenje

Stare će lampice zasjati punim sjajem prve nedjelje došašća

kicenje
Marko Jurinec/PIXSELL
12.11.2010.
u 09:00

U gradskom proračunu za kićenje je pripremljeno 150.000 kuna, kao i prošle tri godine

– Grad je svake godine lijepo okićen, ali moglo bi tih lampica i ukrasa biti i više – kaže Varaždinac Vjeran Kostović dodajući da je sreća što unatoč gospodarskoj krizi gradske vlasti nisu smanjile budžet za kićenje grada.

Dok se neki građani čude što su Elektrini radnici negdje već postavili lampice, drugi već jedva čekaju da barokni grad zablista punim blagdanskim sjajem. Od Damira Mejaša, stručnog suradnika za elektroradove u gradskoj upravi, doznajemo da kićenje posljednje tri godine počinje u isto vrijeme, početkom studenoga, kako bi grad bio okićen i sve lampice upaljene prve nedjelje došašća. Inače, nakit je kupljen prije više od deset godina i trebalo bi ga djelomice zamijeniti, a nešto i kupiti.

Zbog krize to će pričekati bolja vremena, a sada su Elektrini radnici, koji ga i skladište, popravili sve što se dalo popraviti i postavljaju ga. Iz gradskog će proračuna za to biti odvojeno, kao i u posljednje tri godine, 150.000 kuna. Boju i oblike blagdanske rasvjete, koja se uklapa u sve dijelove grada, odabrala je Alenka Piberčnik, varaždinska arhitektica. Borići, ledene kapljice, pahuljice, vitice, lančići – sve ima svoje mjesto i odgovarajuću boju, pa je blagdansko ozračje u svakom kutku grada kada se tisuće tih lampica upali.

Posebno je čarobno u gradskoj jezgri, gdje se izmjenjuju plave i bijele kombinacije, a dodatni čar svemu daje i “zlatna kišna zavjesa” na Gradskoj vijećnici. – Zavjesa s vijećnice bila je u lošem stanju, no uspjeli smo je popraviti i zablistat će i ove godine – kaže Mejaš. Dodaje da će idućeg tjedna ići u potragu za smrekom, koja će biti na Korzu. Ići će u mrkopaljske šume, što čine devet godina uzastopno.

– Smreku će odabrati, odsjeći i dopremiti radnici Elektre, koji će je i postaviti – kaže Mejaš. Elektra nakit postavlja poslijepodne da ne ometaju promet i ne stvaraju gužvu na ulicama. A pobrinuli su se i da računi za struju zbog blagdanskih lampica budu tek malo veći, jer su sve uskladili s javnom rasvjetom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije