Besplatna riba

Stari hrašćanski ribiči i mlinari na Nikolinje se prisjećaju tradicije

'12.10.2010.,Batina - Hrvatska je spremna obraniti vode Kopckog rita u slucaju dolaska zagadjene vode iz Madjarske. Dunavski ribari nisu zabrinuti zbog zagadjenja Photo:Krunoslav Petric/PIXSELL'
'Krunoslav Petric/PIXSELL'
05.12.2010.
u 13:48

Skupit će se u gostionici Lord u Gornjem Hrašćanu, a pečena riba i fiš paprikaš biti će besplatni

Kako je sv. Nikola zaštitnik ribolovaca, mornara i svih koji žive ili su živjeli od vode (mlinari), u Gornjem Hrašćanu će ponedjeljak obilježiti uz riblje specijalitete. U 16 sati u kapelici sv. Roka misno je slavlje, a pola sata poslije svi se sele u gostionicu Lord. Naime, sve će ribe kod gazde Vitomira Rajtera biti besplatne.

– Ribiči su nalovili različite dravske ribe, a mi smo pribavili pastrve iz Bele. Njih ćemo peći. A za fiš paprikaš kupili smo amura i tolstolobika – kaže Rajter i dodaje da je riječ o tradiciji koja je zamrla šezdesetih, ali su je Hrašćinčari obnovili.

Naime, ribari bi se na Nikolinje našli kod nekoga od njih i priredili veselicu. A mlinari, kojih je u blizini, na rijeci Dravi bilo 15-ak, taj dan nisu radili.

Komentara 1

IV
ivopivo
22:59 09.01.2011.

ljep obicaj, ali ja sam negdje procitao da je sv.Nikola zastitnik prostitutki jer im je navodno davao novac da bi im pomogao da to nemoraju vise raditi(nije zaj....cija) svaka cast ribarima i mlinarima na obnovi starog obicaja samo nek se paze da im se politicari neusuljajo u to jer ce usrati kao i sve drugo(da ne nabrajam)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije