PAD OD 3 DO 6 POSTO

Stigle nove brojke HTZ-a: Na Jadranu 155 tisuća turista manje nego lani u srpnju

Crikvenica: Kupači na gradskim plažama i turisti
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
1/2
16.08.2024.
u 11:19

Dubrovačko-neretvanska županija jedina je u srpnju imala porast dolazaka turista, od blagih 0,6 posto, odnosno bilo ih je oko 2.600 više nego u srpnju 2023.

Sve jadranske županije u srpnju je posjetilo manje turista nego u istom lanjskom mjesecu, osim Dubrovačko-neretvansku gdje ih je došlo 'blago' više, dok je noćenja u većini bilo gotovo kao lani ili tek nešto malo više, pokazuju podaci Hrvatske turističke zajednice (HTZ). U jadranskim županijama ukupno je u srpnju, po podacima HTZ-a, bilo 3,4 posto ili oko 155 tisuća manje turista nego u lanjskom srpnju.

U svim tim županijama pojedinačno se minusi dolazaka kreću od oko 3 do oko 6 posto, što primjerice za Istarsku županiju znači da ju je posjetilo oko 43 tisuće turista manje u srpnju ove godine nego u lanjskom, za Primorsko-goransku (Kvarner) to je njih oko 36 tisuća manje, za Splitsko-dalmatinsku oko 26 tisuća manje, Zadarsku oko 20 tisuća manje itd.

Dubrovačko-neretvanska županija jedina je u srpnju imala porast dolazaka turista, od blagih 0,6 posto, odnosno bilo ih je oko 2.600 više nego u srpnju 2023. U toj je županiji, uz još Istarsku i Splitsko-dalmatinsku, u srpnju 2024. bilo i nešto malo više noćenja nego u srpnju 2023., za 0,1 pa do 1,5 posto više, dok je u ostalim jadranskim županijama noćenja bilo od oko 1 do oko 3 posto manje. Ukupno je na Jadranu u srpnju bilo oko 0,5 posto manje noćenja, što je za oko 163 tisuće manje.

Grad Zagreb se u kontinentalnom dijelu zemlje ističe s ukupnim turističkim dolascima i noćenjima tek nešto manjim od ukupnog prometa u svim ostalim kontinentalnim županijama, kao i time što je među svim županijama u srpnju među rijetkima s porastima dolazaka turista za 1,3 posto ili za njih oko 15,5 tisuća više. No, noćenja je u Zagrebu bilo 3,4 posto ili oko 9.000 manje nego u lanjskom srpnju.

VEZANI ČLANCI:

Od ostalih kontinentalnih županija u pet je došlo manje, a u osam više turista u srpnju, ali su kao i jadranske ukupno u minusu, od 1,1 posto, odnosno posjetilo ih je ukupno oko dvije tisuće turista manje nego u srpnju prošle godine. Među njima, Karlovačku županiju je jedinu u srpnju 2024. koju je posjetilo nešto više od 100 tisuća turista, ali je to za oko 4 posto manje nego u srpnju u godini prije, dok se s najvećim porastima i dolazaka i noćenja po iznad 20 posto ističu Virovitičko-podravska i Vukovarsko-srijemska županija.

Više noćenja za oko 20 posto u ovogodišnjem srpnju bilo je i u Sisačko-moslavačkoj županiji, kao i Zagrebačkoj 14 posto više, a u Bjelovarsko-bilogorskoj 13 posto više.

 

GALERIJA Cvjetanje mora na plažama u Puli

Crikvenica: Kupači na gradskim plažama i turisti
1/29

Komentara 8

JU
juža
12:09 16.08.2024.

Šta je sad ovo. Ministar financija i premijer nas uvjerava da je bolje nego lani.

CR
crocro
12:25 16.08.2024.

Je li bi se trebali čuditi tim podacima? Sve je u skladu s našim ponašanjem, tj. ponašanjem onih koji se žele baviti turizmom i onih koji žive od turizma i ubiru profit.Ali to nije sve. Sve ovo što se događa oko cijena, dalo se naslutiti još prošle godine što će se dogoditi ove godine. Cijene su dizali u nebesa još prošle sezone, misleći da će tako nastaviti i nedogled. Turisti pamte, pa se polako okreću jeftinijim destinacimama. Što nedostaje albanskoj ponudi, plaže kao iz filmova, ponuda vrhunska, smještaj vrhunski, samo ne nude ptičje mijeko, a destinacija ukupno jeftinija trostruko od hrvatske destinacije. I gdje onda ići? Ali to nije sve. Kada bi ove sekunde cijene pale na normalne i prihvatljive i takve garantirali i slijedeću sezonu, to bi bilo kasno, pa za slijedeću sezonu, možemo očekivati daljnji pad gostiju na hrvatske destinacije. Kada bi cijene doveli u normalu i prihvatljivost, proči će možda još dvije sezone da do tiurista dopre informacija da su sada cijene u Hrvatskoj prihvatljive i da se ponovo isplati doći u Hrvatsku. Tako to ide, ne mijenja se opći dojam preko noći. To stavlja trag 2-3 godine. A sada svi oni koji imaju koristi od turizma, neka izvuku pouku i spuste se na zemlju ili će im uslijediti sedam gladnih godina. Jedno je sigurno, slijedeća sezona će im biti puno mršavija.

BE
Berlioz
14:08 16.08.2024.

Zašto svoje mišljenje pročitate u medijima zar je tako teško razmišljati vlastitom glavom? 1 ili 3 posto manje od rekordne godine je fenomenalno! To je još uvijek bolje od svih prethodnih godina s izuzetkom rekordne godine. Ne može svaka sezona biti rekordna. Kukali ste da ima previše turista i da je to neodrživo, sad kukate jer ih ima mrvica manje? Neka ih svake godine bude 1-3 posto manje ali neka financijski bude uspješnija od prethodne baš kao što je sad slučaj. To bi nam trebao biti cilj a ne povod za kukanje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije