PROMJENJIVA JESEN

Stižu velike kiše: Najavljene bujične poplave, sutra gotovo cijela zemlja pod meteoalarmom

Kaštel Štafilić: Prolazak fronte preko Kaštela donio je obilnu kišu
Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL
1/3
02.10.2024.
u 10:33

Idući dani u unutrašnjosti većinom oblačni, četvrtak i petak i kišoviti. Oborina često obilnija, osobito u Gorskome kotaru, Lici i unutrašnjosti Dalmacije

Nakon nekoliko suhih, stabilnih dana, srijeda je donijela novi val kiše i promjenjivog, oblačnog vremena. Na snimkama radara može se vidjeti da je većina Hrvatske pod gustom naoblakom, a cijeli su dan mogući pljuskovi koji mjestimice mogu uzrokovati bujične poplave, zbog čega je DHMZ za riječku i gospićku regiju upalio narančasti meteoalarm. U zagrebačkoj i karlovačkoj regiji te na otocima očekuje se veća količina kiše, no za sada nema opasnosti od poplava, te je na snazi žuti meteoalarm.

Usprkos kišnom jutru, temperature su nešto više no proteklih dana, a kroz dan će se popeti do 21, odnosno oko 24 stupnja Celzijeva na Jadranu. Meteorolog Tomislav Kozarić za HRT je kazao kako će puhati jugozapadni i južni vjetar, a u drugoj polovici dana na kopnu će okrenuti na sjeverni i sjeveroistočni. Na moru umjeren do jak južni vjetar koji će podići valove na moru, a u noći bura. Na srednjem Jadranu i krajnjem jugu zemlje, kiša može pasti tek u noći na četvrtak.

Sutra će pak više kiše pasti na obali nego na kopnu, a za Velebitski kanal izdano je crveno upozorenje zbog jakog vjetra. Kninska, gospićka i riječka regija su pod narančastim, a splitska, dubrovačka, karlovačka i zagrebačka pod žutim upozorenjem. Na istoku zemlje ne očekuje se opasno vrijeme, navodi u vremenskoj prognozi DHMZ. Na jugu Jadrana puhat će južni vjetar, a na sjeveru bura koja na udare može biti olujna. Temperatura zraka bit će između 10 i 15 stupnjeva Celzijevih, a na obali može doseći i 23.

"Idući dani u unutrašnjosti većinom oblačni, četvrtak i petak i kišoviti. Oborina često obilnija, osobito u Gorskome kotaru, Lici i unutrašnjosti Dalmacije. Vjetar slab i umjeren sjeveroistočni, sjeverni i sjeverozapadni. Danju osjetno svježije nego u srijedu" prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić. Dodao je kako su jači pljuskovi s grmljavinom na Jadranu najvjerojatniji u četvrtak, nakon čega slijedi razvedravanje, dok će na sjeveru kiša stati u subotu.

POVEZANI ČLANCI:

GALERIJA U Zrmanju kod Obrovca iscurio mazut?! Kiša i poplava uništile ceste i plažu

Kaštel Štafilić: Prolazak fronte preko Kaštela donio je obilnu kišu
1/10

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije