Tov svinja

Stjepan Trcak: Nema dovoljno odojaka kod nas, pa ih uvozimo

farma
Marko Jurinec/PIXSELL
01.10.2010.
u 16:45

Trebamo povećati domaću proizvodnju kako bismo bili samodostatni – izjavio je Petar Čobanković, ministar poljoprivrede

– Na žalost, nema dovoljno odojaka kod nas, pa ih moram uvoziti. Osim vlastitih farmi u Sv. Ivanu Zelini i Kelemenu imam 48 kooperanata u sjevezorapadnoj Hrvatskoj, ali oni na svojim farmama tove odojke koje im ja dajem, ne proizvode ih – upozorio je jučer Stjepan Trcak. Vlasniku zelinske tvrtke Agro-promes jučer je bio velik dan – u Kelemenu je otvorio još jedan objekt, u kojem će se toviti 2000 svinja u jednom turnusu. Više puta pokušao je pokrenuti domaću proizvodnju odojaka, plasirao je 150 krmača. Ali nije dobio povrat odojaka, a učinilo je svoje i crno tržište.

– Nadam se da će nove generacije uzgajivača, koje stasaju, proizvoditi odojke. Cilj nam je osigurati bazu. Ako ne bude išlo drugačije, napravit ćemo sami reprocentar sa 1500 krmača. No za to čekamo ulazak u Europsku uniju, kamate dva posto i rok od 30 godina – kaže Trcak.

Jedan od najvećih hrvatskih tovljača polovinu tovljenika dobiva u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji.

– Tražimo još kooperanata, ali dobrih. Na žalost, puno će ih morati prestati, zbog količine, standarda, veličine objekta... Europa traži kvalitetu i redovitost - upozorava Trcak.

Nova zgrada na Farmi Kelemen, gdje su već bila dva objekta, stajala je 6,5 milijuna kuna, a država je kao kapitalnu pomoć dala 2,3 milijuna kuna.

Vrpcu je jučer došao prerezati sam ministar poljoprivrede, Petar Čobanković.

– Trebamo povećati domaću proizvodnju, kako bismo bili samodostatn, i to je smjer u kojem idemo – rekao je Čobanković te dodao da je završila era klasičnog svinjogojstva, kad je svaka kuća držala svinje.

– Trebaju nam i farme odojaka. Ali treba razviti tehnologiju. Imali smo ih nekad, ali nije bila prava kvaliteta, bilo je manje od 50 mesnih jedinica. U tijeku je promjena genskog materijala. A do tada bolje je uvesti odojka pa ga utoviti ovdje nego uvesti meso – kaže Čobanković.

Trcak kaže da je iskoračio na tržišta Albanije i Crne Gore, a ministar Čobanković najavio je jučer da do kraja godine očekuje otvaranje tržišta Europske unije za naše svinje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije