VELIKA ANALIZA GUARDIANA

Što čeka Bliski istok nakon smaknuća 'koljača Sinvara': 'Prikazat će ga kao mučenika, a Hamas će biti u kaosu'

FILE PHOTO: Palestinians Hamas supporters take part in an anti-Israel rally
Foto: MOHAMMED SALEM/REUTERS
1/6
17.10.2024.
u 21:51

Militantni palestinski pokret zasad nije službeno potvrdio smrt svog čelnika, no izvori iz te skupine sugeriraju da je Sinvar doista ubijen tijekom izraelske operacije na području Tal El Sultana na jugu Pojasa

Izrael je u četvrtak potvrdio da je u Gazi ubio čelnika Hamasa Jahju Sinvara, što je izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz nazvao "pobjedom za cijeli slobodni svijet". Militantni palestinski pokret zasad nije službeno potvrdio smrt svog čelnika, no izvori iz te skupine sugeriraju da je Sinvar doista ubijen tijekom izraelske operacije na području Tal El Sultana na jugu Pojasa. 

Izraelska vojska (IDF) potvrdila je njegovu eliminaciju objavom na platformi X. "Masovnog ubojicu Jahju Sinvara, odgovornog za masakr i zločine 7. listopada, danas su ubili vojnici IDF-a", priopćio je Katz. "To je veliko vojno i moralno postignuće Izraela te pobjeda cijelog slobodnog svijeta protiv osovine zla radikalnog islama koju predvodi Iran", dodao je. 

Smrt Sinvara predstavlja veliku pobjedu i za izraelsku vojsku i premijera Benjamina Netanyahua, piše Jason Burke u analizi Guardiana. "Smrt Jahje Sinvara, vođe Hamasa i arhitekta napada 7. listopada, ima ogromne posljedice za sukob u Gazi, za druge vojne operacije Izraela u Libanu i okupiranoj Zapadnoj obali, kao i za unutarnju politiku Izraela. Bit će rata – ili ratova – prije i nakon ubojstva 62-godišnjeg veterana militanata."

Jedan od najvećih neposrednih utjecaja očito će biti na Hamas, koji je sada izgubio velik dio svoje strukture. Sinvar, koji je već bio na čelu vojnog krila Hamasa u Gazi, preuzeo je organizaciju nakon smrti svog prethodnika Ismaila Hanijeha, koji je poginuo u eksploziji bombe u Teheranu u srpnju, za što je optužen Izrael. Ostali visoki dužnosnici poginuli su u Bejrutu i Gazi.

VEZANI ČLANCI:

Hamas će, prema Burkeovim procjenama, nastojati prikazati Sinvara kao mučenika, oblikujući njegovu smrt na način koji bi mogao inspirirati nove volontere. S obzirom na to da djeluje kao da je poginuo boreći se na prvoj liniji s oružjem u ruci, takav narativ zasigurno će dodatno ojačati njihovu propagandu. Međutim, unatoč svim naporima, uklanjanje tako cijenjenog vođe vjerojatno neće dovesti do povećanja regrutacije, s obzirom na hitnu potrebu Hamasa za novim ljudima u Gazi, gdje su pretrpjeli velike gubitke. Zapovjedništvo u Gazi najvjerojatnije će preuzeti Sinvarov mlađi brat Mohammed, 49-godišnjak, koji će vjerojatno nastaviti strategiju niskog intenziteta otpora protiv Izraela. Njegova pažnja bit će usmjerena na održavanje određene razine nevidljive administrativne kontrole nad teritorijem, kao i na korištenje međunarodnog ogorčenja zbog civilnih žrtava kako bi se dodatno pritisnulo Izrael.

No, općenito, Hamas će biti u kaosu. Morat će pronaći novog vođu. Iako je Sinvar imao autoritet stečen tijekom godina, bio je kontroverzna figura. Iako bi nasljedstvo njegova brata moglo poslati snažnu poruku, Mohammed Sinvar će se suočiti s velikim izazovima u ujedinjavanju i mobilizaciji organizacije. Ključne strateške odluke, koje su bile odgođene zbog imenovanja Jahje Sinvara, sada će se morati donositi pod pritiskom, uz punu svjesnost da izraelske sigurnosne službe imaju sposobnost pratiti i eliminirati čak i najviše dužnosnike.

U Izraelu, gdje se Benjamina Netanjahua još uvijek optužuje za sigurnosne propuste koji su doveli do smrti 1,200 ljudi, većinom civila, i otmice 250 tijekom napada 7. listopada, ubojstvo Sinvara će značajno ojačati političku poziciju premijera i mobilizirati njegovu desničarsku potporu. Netanjahuovi rejtinzi su se već poboljšavali nakon niza taktičkih uspjeha u Libanu, uključujući atentat na vođu Hezbollaha Hassana Nasrallaha. Smrt Sinvara bit će, bez sumnje, trenutak slavlja za mnoge Izraelce, uključujući visoke dužnosnike u vojsci, obavještajnim službama i vladi. Oni će to vidjeti kao proklamaciju pobjede u Gazi i završetak dugotrajne kampanje koja se često percipira kao iscrpljujuća, ali nužna. Ipak, ostaje nejasno kakav će stvarni utjecaj ova smrt imati na situaciju na terenu.

Jedna mogućnost je da će pregovori o primirju dobiti poticaj sada kada je jedan od dvojice pojedinaca koji su optuženi za blokiranje bilo kakvog dogovora nestao. Međutim, stav bilo kojeg Sinvarova nasljednika prema pregovorima možda neće biti mnogo drugačiji, a Netanjahu je uvijek inzistirao da je vojni pritisak ono što će vratiti oko 100 talaca u Gazi, od kojih se samo polovica smatra još uvijek živom. Šanse da Netanjahu sada pristane na oslobađanje tisuća palestinskih zatvorenika, uključujući mnoge koji su ubili Izraelce, i učini druge bolne ustupke moraju biti minimalne.

VEZANI ČLANCI:

Postoji mogućnost da bi Sjedinjene Države sada mogle pritisnuti Izrael da proglasi kraj svoje ofenzive u Gazi. Washington je u posljednjim danima pojačao pritisak na Izrael u vezi s povećanjem pristupa humanitarnoj pomoći za 2.3 milijuna stanovnika Gaze, od kojih su mnogi više puta raseljeni i suočavaju se sa zimom bez adekvatne hrane, skloništa i lijekova. Nedavna povećanja zračnih napada povećala su ukupni broj smrtnih slučajeva od listopada prošle godine na više od 42,500.

Iako bi Izrael mogao proglasiti pobjedu u Gazi smrću Sinvara, što analitičari već dugo predviđaju, to ne bi nužno označilo početak "dana nakon". Izraelski dužnosnici jasno su naznačili da će njihova vojna kontrola i operacije u Gazi trajati onoliko dugo koliko smatraju potrebnim. Trenutno ne postoji novo političko rješenje koje bi bilo prihvatljivo za sve strane. U četvrtak je Benni Ganz, oporbeni parlamentarac, nazvao Sinvarovu smrt "važnim uspjehom", ali je istaknuo da će "izraelska vojska nastaviti svoje operacije u Pojasu Gaze još mnogo godina".

Izrael je već preusmjerio svoju pažnju na borbu protiv Hezbollaha u Libanonu, a općenitije protiv Irana širom regije. Netanjahu je do sada odbio bilo kakvo primirje na sjeveru, vjerojatno opravdano vjerujući da Izrael ima prednost, i još nije naredio odmazdu za paljbu od 180 raketa koje je na Izrael ispalio Iran ranije ovog mjeseca. Ova odmazda će sigurno uslijediti.

Ubojstvo Sinvara dodatno će ojačati povjerenje među izraelskim vojnim, obavještajnim i političkim dužnosnicima, koji su već bili potaknuti nedavnim uspjesima. Velik dio strateškog razmišljanja u Izraelu temelji se na obnovi potrebne odvraćajuće moći za opstanak i trajnom slabljenju Irana. Eliminacija Sinvara zadovoljit će mnoge Izraelce na emocionalnoj razini, politički će koristiti Netanjahuu i njegovim pristašama te predstavljati značajan udarac za Hamas. Ipak, malo je vjerojatno da će dovesti do iznenadnog okončanja višestrukih sukoba koji se odvijaju na Bliskom istoku, zaključuje Guardian.

FOTO Pogledajte kako izgledaju tuneli Hezbollaha: Objekti su funkcionalni za život, frižideri su puni namirnica

FILE PHOTO: Palestinians Hamas supporters take part in an anti-Israel rally
1/7

Komentara 12

Avatar Ričard
Ričard
23:09 17.10.2024.

Terorizam nestaje nestajanjem povoda a ne nestajanjem vođa (IRA, ETA…..) , izuzetak su naše komšije čiji terorizam je državna doktrina.

Avatar 0101
0101
22:16 17.10.2024.

Je ih kokaju, svaka čast! Ovo se zove Stići će vas naša ruka...

Avatar šaka_jada
šaka_jada
22:35 17.10.2024.

Što je sa našim "ne tako blisko istočnim" susjedima koljačima?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije