Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MUTNO NEBO POSLJEDNJIH DANA

Što je saharski pijesak i zašto ga je toliko u Hrvatskoj? 'Osim što smanjuje vidljivost, mijenja i sastav atmosfere'

Zagreb: Čestice pustinjskog pijeska preko noći prekrile automobile
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/9
22.06.2024.
u 16:51

Osim što on smanjuje vidljivost, definitivno mijenja sastav atmosfere, a neki kažu da može utjecati i na zdravlje, objasnila nam je klimatologinja Lidija Srnec

Ove subote temperature su, uslijed kraja ovog toplinskog vala, u poslijepodnevnim satima na mjestima dosegnule i 34°C. Gradovi poput Zagreba i Varaždina ipak su mogli odahnuti jer su se temperature spustile na ugodnih 26°C, no u gradovima je i dalje ostao problem saharskog pijeska. On Hrvatsku, inače, pogađa već nekoliko dana, a meteorolozi navode da je svoj vrhunac imao u petak, što se i vidjelo po automobilima i staklima ove subote.

Oko saharskog pijeska i njegovog učinka na naše zdravlje, ali i poljoprivredu, pitali smo jučer klimatologinju Lidija Srnec koja je bila gošća Večernji TV-a. Ona je objasnila kako su čestice saharskog pijeska uobičajene, samo što ih je proteklih dana bilo puno više. Neki radovi pokazali su kako zračne mase koje su bogatije saharskim pijeskom u naše krajeve s Atlasa dolaze u proljeće i jesen. Međutim, osim što dolaze iz Afrike, mogu doći i iz Azije.

- Osim što on smanjuje vidljivost, definitivno mijenja sastav atmosfere, a neki kažu da može utjecati i na zdravlje. Isto tako, kad padne kiša, saharski pijesak se ispire iz zraka i onda možemo vidjeti na staklima da ima puno prljavštine. Oni se otapaju u moru i onda dolazi do razvoja organizama, poput fitoplanktona - objasnila je. 

Osim toga, meteorologinja Dunja Plačko-Vršnak objasnila je još ranije za HRT kako dolazi do saharskog pijeska kojeg imamo prilike vidjeti proteklih mjeseci.

>> FOTO U Hrvatskoj slaba vidljivost zbog saharskog pijeska u zraku

Zagreb: Čestice pustinjskog pijeska preko noći prekrile automobile
1/14

- Iznadprosječna toplina kao posljedica pritjecanja osjetno toplijeg zraka u jugozapadnoj struji. Ta struja seže iz Afrike. Nije neuobičajeno, ali možda je malo češće u zadnje vrijeme. Radi se o prostranoj cikloni koja zahvaća gotovo cijeli kontinent. Mi smo na prednjoj strani te ciklone u nekakvoj jugozapadnoj struji, a po visini, u baričkom sustavu – riječ je o jednoj dubokoj dolini na čijoj prednjoj strani pritječe taj topao i vlažan zrak - objasnila je. 

- Ta dolina proteže se duboko do Afrike, ona je najčešće u nekakvim normalnim situacijama do Sredozemlja. Međutim, sada se ta os produbila - objasnila je meteorologinja još u vrijeme Uskrsa.

Komentara 2

Avatar vratar1
vratar1
22:40 22.06.2024.

da slučajno nije srebrni jodid (AgI)? - silver iodide, googlajte...postoje patenti za tzv. kemijsku nukleaciju leda, odn. generiranje oblaka, ali i leda u oblacima....

VJ
Veli Jože
13:03 23.06.2024.

Nama je najvažnije da nije prašina od ratnih djelovanja iz Ukraine. Da se vode takvi sukobi u Africi odakle dolazi pjesak bila bi situacija slična černobilskoj katadtrofi 86.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije