IMA OGROMAN RAZORNI UČINAK

Što je termobaričko oružje koje Rusija koristi protiv ukrajinskih snaga?

Predstavljena nova verzija TOS oružja
Foto: Screenshot/Telegram
1/5
10.08.2024.
u 19:58

Ruski termobarični raketni bacači serije TOS tradicionalno su dodijeljeni postrojbama radiološke, kemijske i biološke obrane, a ne topničkim jedinicama

Rusija je izjavila da je u napadima na ukrajinske snage koristila termobaričku bombu, poznatu i kao vakuumsku bombu, u sklopu "protuterorističke" operacije nakon što je Ukrajina izvela neviđeni upad u regiju Kursk. Prema ruskom ministarstvu obrane, borbe se nastavljaju u zapadnoj regiji Kursk, a zračni napadi uključuju korištenje ovog opasnog oružja, koje može ispariti ljudska tijela zbog ekstremnog pritiska i temperature eksplozije.

Ovo nije prvi put da Moskva koristi termobaričke bombe, s obzirom na to da su ukrajinski dužnosnici tvrdili da su takve bombe korištene u invaziji već nekoliko tjedana nakon njenog početka u veljači 2022. godine. Iako upotreba vakuumskih bombi sama po sebi nije kršenje međunarodnog prava, njihova upotreba protiv civila svakako jest, piše Sky News.

Najnovija verzija ruske TOS serije termobaričnih raketnih bacača viđena je prvi put u sklopu vojne vježbe u lipnju tijekom službenog događaja oružanih snaga u ruskoj jugozapadnoj regiji Saratov. Ruski termobarični raketni bacači serije TOS tradicionalno su dodijeljeni postrojbama radiološke, kemijske i biološke obrane, a ne topničkim jedinicama, kako se moglo očekivati. Ove jedinice su također odgovorne za stvaranje dimnih zavjesa, nešto što je također došlo do izražaja u ukrajinskom ratu. Brigade su, prema ruska državna novinska agencija TASS, opremljene TOS-1A i TOS-2 termobaričnim raketnim bacačima, UTM-80M vozilima za dekontaminaciju, RKhM-6 CBRN izviđačkim vozilima i TDA-3 generatorima dima montiranim na kamionima, među ostalima. 

POVEZANI ČLANCI:

Ruska nomenklatura opisuje seriju TOS kao 'teške bacače plamena'. Zapravo, oni nemaju gotovo ništa zajedničko s tradicionalnim bacačima plamena te su zapravo termobaričko oružje. Općenito govoreći, ove vrste oružja koriste kisik iz okolnog zraka za stvaranje visokotemperaturne eksplozije i mnogo snažnijeg udarnog vala tijekom duljeg trajanja od konvencionalnog kondenziranog eksploziva. Kao što se vidjelo u Ukrajini tijekom korištenja prethodnih verzija TOS-a, razorni učinak je ogroman, dok je i psihološki utjecaj na neprijatelja barem jednako značajan.

Serija TOS dizajnirana je za pružanje opće vatrene potpore uz pješaštvo i tenkove. Očekivalo se da njegovi primarni ciljevi uvijek uključuju neprijateljsko ljudstvo na otvorenim i zatvorenim vatrenim položajima, kao i laka oklopna vozila i vozila za podršku s mekom zaštitom. "TOS-1 je prvenstveno dizajniran za korištenje protiv položaja, prirodnih zaklona i tunela, borbenih položaja, brodova, zgrada, kao i osoblja i drugih mekih ciljeva. Visoki kutovi paljbe i strmi kutovi udara podržavaju upotrebu i u urbanim područjima", stoji u Svjetskom vodiču za opremu Zapovjedništva američke vojske za obuku i doktrinu (TRADOC) iz 2011. godine.

POVEZANI ČLANCI:

Najnoviji TOS-3 temelji se na šasiji tenka, kao i raniji TOS-1A, ali njegova raketna kapsula izgleda mnogo više poput one na TOS-2, drugoj generaciji termobaričnog bacača raketa koji se temelji na šasiji kamiona visoke mobilnosti s kotačima. TOS-2, prvi put predstavljen 2020., ima ugrađenu dizalicu za utovar i može ispaljivati novu generaciju projektila većeg dometa. Dok TOS-1A i TOS-2 nose 24 odnosno 18 raketa spremnih za ispaljivanje, raketna kapsula na TOS-3 ima tri reda po pet raketa za ukupno 15 projektila.

Prva izvješća o postojanju TOS-3 pojavila su se u veljači ove godine kada je državna tvrtka Omsktransmash (Omsk Transport Machinery Factory) osigurala prava na zaštitni znak za logo i naziv TOS-3 Dragon. U intervjuu za TASS u travnju 2024., Bekhan Ozdoev, industrijski direktor oružanih sustava u državnoj korporaciji Rostec, službeno je potvrdio razvoj TOS-3, ističući da će imati šasiju na gusjenicama i novi lanser koji ispaljuje streljivo povećanog dometa. Također je rekao da će novi sustav uključiti iskustva naučena iz borbi u Ukrajini.

Među tim iskustvima, čini se vjerojatnim da su najvažniji zahtjevi za većim dometom i boljom zaštitom. U obliku TOS-1A, posada vozila je relativno dobro zaštićena unutar oklopnog trupa tenka. Loša strana je relativno mali domet za raketno naoružanje - maksimalno samo šest kilometara. Stoga su bili i česta meta protubaterijske vatre i dronova kamikaza.

>> VIDEO Rusija rasporedila tenkove u pograničnom području Kursk

Komentara 14

LU
luftbrenzzer
00:00 11.08.2024.

Mnogo buke ni oko čega. Za onoga koga dohvati udarni val termobarične bombe posve je svejedno da li su mu zbog vakuuma pluća izletjela na usta ili ga je raznjela konvenciona topovska granata. U oba slučaja smrt je trenutna tako da pokojni ni ne zna da je umro. Uostalom finese ubijanja su sastavni dio brojnih međunarodnih ratnih konvencija, u kojima su do najsitnijih detalja opisani dogovoreni načini ubijanja. Termobarično oružje ne narušava sklad drugih dogovorenih načina ubijanja. U ratnim konvencijama nisu predviđeni miroljubivi i humani postupci ratovanja na primjer škakljanje neprijatelja guščim perom po guzi dok dotični nr umre od smijeha.

UK
Ukljeb
23:43 10.08.2024.

To ste reklamirali još prije dvije godine

JE
Jegermeister
22:34 10.08.2024.

Kad netko tko nije odslužio vojni rok piše o oružju (mali kalibri) i oruđu (veliki kalibri) je presmiješno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije