PROCJENA ISW-A

Objavljena karta ukrajinskog prodora u Rusiju: Vjeruje se da vojnici nalaze na ovom području

Foto: ISW
1/3
10.08.2024.
u 13:06

ISW ističe kako su ruski izvori 9. kolovoza tvrdili da su ukrajinske snage napredovale dalje na istok u Kurskoj oblasti, ali vjerojatno više ne djeluju tako sjeverno ili zapadno kao što se tvrdilo 8. kolovoza

Rusija je prebacila dodatne tenkove, topništvo i raketne sustave u svoju južnu regiju Kursk i uvela protuterorističke mjere u pograničnim područjima, dok se bori protiv šokantnog upada ukrajinske vojske na ruski teritorij. Ukrajinske snage u međuvremenu su objavile video koji navodno pokazuje da kontroliraju grad Sudžu u blizini granice, prvi vizualni dokaz njihovog prekograničnog napredovanja. Kao novi dokaz štete nanesene u ukrajinskoj protuofenzivi, još jedan video objavljen na društvenim mrežama - čiju je autentičnost potvrdio Reuters - prikazuje konvoj od oko 15 izgorjelih ruskih vojnih kamiona raspoređenih duž ceste u regiji Kursk. U nekim su se kamionima nalazila mrtva tijela.

Institut za proučavanje rata (ISW), američki think tank, objavio je kartu ukrajinskog prodora u Rusiju. Karta pokazuje stanje 9. kolovoza, a plavim je linijama označeno područje navodnog ukrajinskog napredovanja. ISW ističe kako su ruski izvori toga dana tvrdili da su ukrajinske snage napredovale dalje na istok u Kurskoj oblasti, ali vjerojatno više ne djeluju tako sjeverno ili zapadno kao što se tvrdilo 8. kolovoza. 

Procjena stanja 9. kolovoza
Foto: ISW

Ruski ratni bloger, navodi ISW, tvrdio je 9. kolovoza da su ukrajinske snage izvršile još jedan prekogranični upad sjeveroistočno od grada Sumy i napredovale prema Kucherovu, ali nisu ušle u naselje. Također, tvrdi se da su ukrajinske snage u Kurskoj oblasti napredovale sve do Plekhova na lijevoj obali rijeke Psel.

ISW je, u odnosu na ranije procjene, povukao neke navodne granice ukrajinskog napredovanja s obzirom na to da ratni blogeri tvrde kako su ruske snage izvršile protunapade u blizini pojedinih naselja. Ipak, ISW napominje kako se dijele i kontradiktorne izjave o ukrajinskom djelovanju. 

Procjena stanja 8. kolovoza
Foto: ISW

Protuterorističke mjere

Ruski političari i vojska govore o ukrajinskoj "invaziji", gotovo dvije i pol godine nakon što je Rusija pokrenula svoju vlastitu invaziju punog opsega na svog susjeda. Rano u subotu ruske novinske agencije objavile su da je Nacionalni antiteroristički odbor uveo protuterorističke mjere u regiji Kursk te u obližnjim regijama Brjansk i Belgorod. U priopćenju se navodi da je odluka, koju je donio Aleksandar Bortnikov, šef obavještajne službe FSB-a, odgovor na "pokušaj Ukrajine bez presedana da destabilizira situaciju u nizu regija". Novinska agencija RIA rekla je da mjere uključuju moguće raseljavanje stanovnika, ograničenja prometa, pojačano osiguranje oko osjetljivih mjesta i prisluškivanje komunikacija.

Dva dana nakon što je načelnik vojnog stožera Valerij Gerasimov izvijestio predsjednika Vladimira Putina da je napredovanje zaustavljeno, rusko ministarstvo obrane priopćilo je da njegove snage "nastavljaju odbijati pokušaj invazije Oružanih snaga Ukrajine". Novinska agencija Interfax prenijela je izjavu ministarstva da Rusija šalje pojačanja s višecijevnim raketnim sustavima Grad, topništvom i tenkovima.

VEZANI ČLANCI:

Predsjednik Volodimir Zelenski šutio je o operaciji, iako je u četvrtak dao neke naznake, ne spominjući Kursk. Pohvalio je sposobnost svoje vojske da "iznenadi". I u svom noćnom video obraćanju, zahvalio je vojnim jedinicama koje su zarobile ruske vojnike, kako bi ih koristili u kasnijim pregovorima. "Ovo je izuzetno važno i bilo je posebno učinkovito u posljednja tri dana", rekao je.

Ben Barry, analitičar kopnenog ratovanja pri Međunarodnom institutu za strateške studije, rekao je da je Ukrajina, iako su širi strateški ciljevi ostali nejasni, razotkrila ruske nedostatke i preokrenula konvencionalno mišljenje o ratu da nijedna strana ne može napredovati bez teških gubitaka. "Očito su postigli određeni stupanj iznenađenja koji sugerira da je ruska sposobnost prikupljanja obavještajnih podataka, nadzora i izviđanja neadekvatna", rekao je u telefonskom intervjuu.

Tijek događaja iz minute u minutu možete pratiti OVDJE

Ključne riječi

Komentara 6

Avatar Danke Deutschland
Danke Deutschland
03:02 11.08.2024.

Izvor je po obicaju ISW, inace u vlasnistvu porodice Nuland sa sjedistem u Washington, DC, poznat po svojoj objektivnosti. kad su oni objavili neko rusko napredovanje?

Avatar Striborski
Striborski
16:02 10.08.2024.

Što idu dublje ovakvim motoriziranim manjim skupinama to će im biti teža opskrba tj. logistika. S druge strane Rusi gomilaju snage iz dubine i pripremaju protuudar. Ovima koji se kao nešto vesele ... pričekajte tjedan ili dva pa onda analizirajte ili otvarajte šampanjce. Za to vrijeme Rusi i dalje otkidaju komad po komad Donjecka i Zaporoške.

Avatar Tomislav_Šubić
Tomislav_Šubić
13:55 10.08.2024.

Naprijed, Ukrajinci, ravno do Moskve! Rusi drugi jezik ne razumiju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije