Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROVJERITE SAVJETE

Sto savjeta za uštedu energije: Koji hladnjak kupiti, kako prati rublje i na što paziti kod grijanja

Građane očekuje veliko poskupljenje struje
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/2
29.11.2022.
u 11:38

Korisni savjeti podijeljeni su po cjelinama – kućanski uređaji, rasvjeta, elektronička oprema, hlađenje, grijanje, topla voda

U Energetskom institutu Hrvoje Požar na završnoj tiskovnoj konferenciji projekta LABEL2020 predstavljena je i brošura "100 savjeta za uštedu energije u kućanstvu". Projekt LABEL2020 imao je za cilj građane obavijestiti o nadolazećim promjenama vezanim za energetsku oznaku na uređajima potrošačke elektronike, zbog čega je razvijena i odgovarajuća aplikacija. Naime, razvojem uređaja pomakli su se i standardi potrošnje električne energije pa je nastala potreba prilagođavanja oznaka energetske učinkovitosti koje su na njima istaknute.

Pooštreni uvjeti

O tome smo pisali na stranicama Večernjeg lista, riječ je o prilagodbi te su uvjeti za dobivanje određene oznake, A, B odnosno svake sljedeće do slova G, pooštreni u odnosu na ranije klasifikacije. Ta je inicijativa, prema riječima Marka Bišćana, voditelja projekta, sasvim uspjela.

– Željeli smo vidjeti kakva će reakcija kupaca biti ako im damo informaciju koliko uređaji stvarno troše. Pokazalo se da su doista obratili pozornost i počeli birati uređaje koji su energetski učinkovitiji – rekao je Bišćan na jučerašnjoj konferenciji. Pravilan izbor uređaja olakšan je i aplikacijom "Uštedi energiju". No sada je projekt dobio i još jednu, izuzetno vrijednu komponentu, a to je brošura sa stotinu savjeta za uštedu energije u kućanstvu. Kako je Bišćan objasnio, u Institutu su prikupili sve što se u nas do sada radilo po tom pitanju i bilo dostupno te od svega izdvojili one savjete koje su procijenili najsvrsishodnijima.

Brošura je dostupna i online na stranicama "Uštedi energiju", a sadrži koristan niz savjeta podijeljenih po cjelinama – kućanski uređaji, rasvjeta, elektronička oprema, hlađenje, grijanje, priprema potrošnje tople vode. I dok će oni koji su i prije obraćali pozornost na uštedu energije možda neke od ovih savjeta procijeniti kao logične i poznate, svejedno smo dojma da je ovakva brošura zaista potrebna i korisna u uvjetima u kojima jesmo, kada je problem potrošnje energije dodatno pojačan ratom u Ukrajini (projekt LABEL2020 očito je započeo znatno prije rata). Tu je i velik broj savjeta koji će sasvim sigurno pomoći i upućenijima.

Najprije je tu nekoliko činjenica o potrošnji energije u Hrvatskoj. Zgrade, odnosno mi kao korisnici tih zgrada odgovorni smo za oko 40 posto ukupne neposredne potrošnje energije. Iako potrošnja energije u zgradi ovisi o karakteristikama zgrade, energetskih sustava (sustava grijanja, hlađenja, prozračivanja, električnih uređaja i rasvjete koji se koriste unutar zgrade) i o klimatskim uvjetima podneblja na kojem se nalazi, na tu potrošnju znatno utječu i ponašanje te navike stanara, odnosno korisnika zgrade. Čak 80 posto ukupne potrošnje energije kućanstva služi za grijanje prostora i vode, a preostalih 20 posto odnosi se na potrošnju električne energije za rasvjetu, kućanske uređaje i različite elektroničke uređaje koje koristimo u kućanstvu. I onda su tu savjeti.

Kada se radi o kućanskim uređajima, prilikom pranja rublja preporučuje se dati prednost programima s najnižom temperaturom vode dostatnom za kvalitetno pranje rublja, ali bitno je napomenuti i da današnja sredstva za pranje rublja učinkovito uklanjaju nečistoće i pri nižim temperaturama. Zgodan je trik procjene popunjenosti spomenut u savjetu u kojem se preporučuje pranje punog bubnja rublja, a to možete procijeniti ako u slobodni prostor bubnja za pranje stane šaka bez pritiskanja odjeće. Jasno, energetski je znatno učinkovitije pranje punog bubnja rublja od dva pranja dopola napunjenog bubnja. Dobro je spomenuti i da kombinirane perilice i sušilice imaju manju energetsku učinkovitost od odvojenih uređaja. Kod hladnjaka je bitno da se kupuje onaj koji je prilagođen potrebama korisnika jer hladnjak srednjeg kapaciteta troši 300 kWh godišnje, što je i 300 kn godišnje bez obzira na to je li pun ili prazan, a mjesečna potrošnja raste za 10-20 kWh za svakih 100 litara dodatnog kapaciteta. Hladnjak ili ledenicu potrebno je postaviti na oko 10 cm od zida zbog prozračivanja kako bi se izbjeglo pregrijavanje kondenzatora i kompresora, posljedično i povećanje potrošnje energije. Interesantno, preporučuje se izbjegavanje ugradbenih hladnjaka jer imaju manju cirkulaciju zraka pa troše više energije za postizanje i održavanje određene temperature. Zanimljiv je trik odleđivanje zamrznute hrane najprije u hladnjaku jer se tako druga hrana u hladnjaku hladi "besplatno".

Motivacija korisnika

Kada se radi o rasvjeti, treba koristiti žarulje s dugim vijekom trajanja, a pri kupnji uzeti u obzir i broj ciklusa uključivanja i isključivanja, više od 100.000, radi osiguranja trajnosti. Treba dati prednost LED žaruljama umjesto onih sa žarnom niti jer nude širi raspon boja. Preporučuje se ona od 2700 K ili "topla bijela" za kućanstvo te 3500 K ili "hladno bijela" za radno okruženje. Nečista rasvjetna tijela mogu apsorbirati i do 50 posto svjetlosti pa ih treba redovito čistiti. Tijekom sezone hlađenja razlika između vanjske i unutarnje temperature zbog zdravstvenih razloga ne bi trebala biti viša od 7 Celzijevih stupnjeva. Pri postavljenim nižim temperaturama jače se isušuje zrak i orosi se unutarnja jedinica, što je energetski i zdravstveno nepovoljno. Kada se radi o grijanju, preporučuje se ugradnja elektroničkih razdjelnika troškova toplinske energije ili kalorimetara uz pomoć kojih je moguće individualno mjeriti potrošnju toplinske energije po stanovima. Oni sami po sebi ne štede energiju, ali motiviraju potrošače na racionalniju potrošnju. Ugradnjom djelitelja troškova toplinske energije (razdjelnika i kalorimetara) predviđena je i ugradnja termostatskih ventila, čime se godišnje može uštedjeti i do 15% energije za zagrijavanje prostora. Konačno, iskustveno je utvrđeno da se ugradnjom razdjelnika ili kalorimetara mogu postići uštede u rasponu od 20 do 30%.

I sredstva projekt LABEL2020 korištena su efikasno. Kako je rekla Martina Komerički, koja surađuje na ovom projektu, našla su se sredstava i za slikovnicu "Labelko spašava Zemlju" u nakladi od 12.500 primjeraka za potrebe edukacije mlađih naraštaja. Edukativni film "Što kada nestane struje" prenijeli su domaći mediji, preuzeo ga je i HRT, a napravljen je i niz videosavjeta za uštedu energije na YouTubeu, od kojih je najgledaniji dosegao čak 275.000 pregleda. LABEL2020 paneuropski je projekt koji se provodi u 15 zemalja EU i Ujedinjenom Kraljevstvu te ga je financirao EU, a trajao je protekle tri godine.

Hladnjaci, rasvjetna tijela i solarni kolektori

1. Preporučuje se priključiti perilicu na toplu vodu umjesto hladnu jer se najveći dio energije troši na zagrijavanje vode. Ovo je osobito preporučljivo ako se voda zagrijava solarnim kolektorima

2. Hladnjake i ledenice treba držati u što hladnijem prostoru i izbjegavati njihovu izloženost suncu. Hladniji prostori znače veće uštede energije, svaki stupanj može smanjiti potrošnju i do 6%

3. Pri kupnji rasvjetnih tijela u obzir treba uzeti performanse žarulja iskazane u lumenima i omjer lumen/vat koji opisuje učinkovitost žarulje. LED izvori svjetlosti imaju i do 90% manju potrošnju od klasičnih

4. Uz smanjenje postavne temperature grijanja za 1 Celzijev stupanj može se postići godišnja ušteda od 5% ukupne godišnje energije za grijanje

5. U obiteljskim kućama predlažu se solarni toplinski kolektori za zagrijavanje vode. Povrat investicije u takve sustave za četveročlanu obitelj je pet do 10 godina

Komentara 31

TA
tabula
11:57 29.11.2022.

I tako doživjesmo da se ovakva "uputstva" pišu u 21. stoljeću...

Avatar R2D2
R2D2
12:23 29.11.2022.

Iskreno, ovo s perilicom i deterdžentima je laž. Ovi "eko" deterdzenti uglavnom ne peru mrlje, pa onda treba kupovati posebna sredstva, isto tako upitne kvalitete, te ponavljati pranje i nekoliko puta za one najtvrdokornije mrlje. U tom slučaju rezultat je: višestruko veća potrošnja struje, vode i zagađivanje pitke vode, te dodatno kraći vijek i onako nekvalitetne odjeće.

ME
MediciKM
11:58 29.11.2022.

Ne možemo mi toliko uštedjeti koliko ekipa u HEPu može krasti. Znači ovo sada što su napravili kada su samoinicijativno pomaknuli datum dospijeća na 5 u mjesecu do toga da su po nekoj svojoj logici rasporedili mjesečne rate koje nemaju veze s vezom. Ono što mi preostaje je plaćanje kada si sam očitam. Preplatio sam struju tako da sam dva mjeseca miran ali nakon toga. Kad očitam,obračunam, platim..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije