'Nevjerojatno inteligentan i desničarski nastrojen'

Što se dosad zna o atentatoru Crooksu: Toliko je loše gađao da nije ušao ni u školski tim strijelaca

High School yearbook shows the photo of Thomas Matthew Crooks
Foto: AARON JOSEFCZYK
1/5
Autori: Antonio Mandir, Hina
15.07.2024.
u 21:28

Napadač je bio registrirani republikanac, kao i njegov otac, a majka mu je demokratkinja, piše agencija Reuters. Sam Crooks je kao 17-godišnjak donirao 15 dolara Demokratskoj stranci.

Na Trumpa je pucao 20-godišnji Thomas Matthew Crooks, pomoćnik u domu za starije i nemoćne. Nakon napada eliminirale su ga snage sigurnosti. O Crooksu školski kolege govore da je bio inteligentan, ali tih, a školski savjetnik rekao je da je bio pristojan i da nije nikad bio politički angažiran.

FBI je objavio da na Crooksovim profilima na društvenim mrežama nema prijetećeg sadržaja ni onog koji bi pokazivao naznake mentalnih bolesti. FBI tvrdi da je djelovao sam te još nisu utvrdili motiv napada. Crooks je na bivšeg predsjednika pucao očevom poluautomatskom puškom AR-15. Napadač je bio registrirani republikanac, kao i njegov otac, a majka mu je demokratkinja, piše agencija Reuters. Sam Crooks je kao 17-godišnjak donirao 15 dolara Demokratskoj stranci.

Napadač je maturirao prije dvije godine, a njegov kolega prepričava da je najviše interesa pokazivao za izradu računala i igranje videoigara. "Bio je nevjerojatno inteligentan", a u razgovorima nikad nije bilo "ničega ludog", rekao je njegov kolega koji je htio ostati anoniman.

Crooks je živio s ocem i majkom u obiteljskoj kući u Bethel Parku, mjestu 60-ak kilometara udaljenom od Butlera, grada u kojem je pucao na Trumpa. ABC citira Jamesona Myersa, koji za sebe kaže da je bio atentatorov prijatelj, i još jednog učenika koji su rekli da je Crooks pokušao ući u streljački tim srednje škole, ali bio je odbijen nakon probnog gađanja. "Ne samo da je nije ušao u tim, zamolili su ga da se ne vraća jer je bio tako loš strijelac", rekao je Myers.

VEZANI ČLANCI:

Međutim, Crooks je bio član lokalnog streljačkog kluba Clairton Sportsmen’s Club. Također je igrao šah i bio zainteresiran za programiranje. Iako su njegovi politički stavovi bili "pomalo desničarski", on "nikada nije očekivao" da bi Crooks mogao počiniti takvo djelo, rekao je drugi učenik škole.

Jason Kohler, koji je pohađao istu srednju školu kao i Crooks, rekao je novinarima da su Crooksa maltretirali. "Bio je tih, ali stalno su ga maltretirali. I to jako", rekao je Kohler. Najčešće zbog stila odijevanja. Crooks je navodno često nosio lovačku odjeću. Lokalne novine izvijestile su da je Thomas Crooks prije dvije godine u školi dobio nagradu za znanstvenu inicijativu u vrijednosti od 500 dolara.

GALERIJA Krvavog uha micali su ga s pozornice, a Trump je molio tajnu službu samo jedno

High School yearbook shows the photo of Thomas Matthew Crooks
1/46

Komentara 11

Avatar HrvatskiBalkan
HrvatskiBalkan
21:26 16.07.2024.

Koliko znam SAD iznimno inteligentan mladič završava kao student na univerzitetima Yale, Harvard, Princeton ili Stanford i nisam dosada čuo da iznimno inteligentan mladi čovik završi kao pomoćnik u domu za nemoćne prije nego što puca na budučeg predsednika SAD.

DU
Deleted user
22:07 15.07.2024.

Slatki mali dječak..

LO
lojtra2
21:41 15.07.2024.

I prije sam bio uvjeren da su tzv. "Antife" zapravo ekstremni desničari. Tramp je sam naručio svoj atentat. Dobro obavješteni izvori tvrde da je izričito tražio pogodak u desno a ne u lijevo uho.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije