27.10.2014. u 12:00

HRT više ne mora sve predsjedničke kandidate tretirati na jednak način

Još na snagu nisu stupila ni nova izborna pravila za predsjedničke izbore, ali već znamo da je prijedlog ustavne reforme izborni program Ive Josipovića, da ga podržava 19 stranaka... Toliko o smislu odredbe prema kojoj izborna promidžba počinje danom objave liste kandidata, kako piše u izmijenjenu Zakonu o izboru predsjednika RH donesenom hitno kroz objedinjeno prvo i drugo čitanje.

Kako se time izborna pravila suštinski ne mijenjaju, baš se i ne može reći da je to protivno preporukama Venecijanske komisije. Ali, protivno je stavu Ustavnog suda da hitno postupanje mora biti opravdano, a što višegodišnja ignorancija ne opravdava. Ali, izmjene su "ukrale" vrijeme do službene kampanje što koristi ionako privilegirani predsjednik.

Štošta što radi u službi je kampanje, ali ništa mu se ne može predbaciti jer kampanje službeno nema. Što je dulje takvo stanje, to bolje za njega.

Pod pretpostavkom da bi u kampanji svi relevantni kandidati trebali imati jednak tretman. U tom kontekstu dobro je, ali i znakovito da su umivanjem izbornih pravila iz 1992. izbačeni dijelovi o "jednakim uvjetima" i "jednakom vremenu" za kandidate na HRT-u.

>>Josipović vodi, u 30 dana izgubio 1% potpore

Komentara 21

Avatar Jose Bielich
Jose Bielich
16:09 27.10.2014.

Narod je svjestan tko radi za interese naroda, a tko za stranačke interese. Kolinda je pala na testu izmjene izbornih zakona. Kujundžić je jedini podržao izmjenu izbornog zakona i zbog toga može s punim pravom računati na članove "najveće stranke",", tj. na one kojima je dosta i HDZ-a i SDP-a. K tome, svojim odličnim javnim nastupima u kojima razbija Josipovića poručuje da jedino on može srušiti Josipovića, a istovremeno da Kolinda nije dorasla tom zadatku. U pravu je! Jedino Milan Kujundžić može srušiti Ivu Josipovića.

PO
portugisac
12:15 27.10.2014.

Strahota kakove sve namještaljke se rade samo da Josipović dobije izbore. Čak se i diaspora ignorira pa izbori ne će biti od 21.12.14 do 04.01.15 već bi se održavali 14.01.15 kao da to ide u korist Josipovića. Neka se samo zamjera diaspori.

Avatar jurko_zg
jurko_zg
12:39 27.10.2014.

Ivo nece dobiti izbore,ne mogu vjerovati da ima jos ljudi koji misle drugacije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije