Kreće borba za stanove

Što studenti žele od smještaja? ‘Dovoljno mi je da sve slavine rade i da madrac nije iz prošlog stoljeća’

Zagreb
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/6
12.09.2024.
u 16:16

Prije početka nove studentske godine, velika je potražnja na stanovima. U Hrvatskoj je još uvijek ponuda dobra, ali treba znati što i kako tražiti, i po kojoj cijeni.

Uskoro počinje nova studentska godina, a većina će studenata, osim akademskih briga, ove jeseni imati još jednu – pronaći stan koji će zadovoljiti njihove zahtjeve i biti im cjenovno prihvatljiv. S obzirom na to da su gradovi sa sveučilištima i veleučilištima, Zagreb, Karlovac, Split, Rijeka, Zadar, Osijek, Varaždin i Pula, ove godine bogatiji za 23.540 brucoša, potraga za stanovima bit će više nego napeta. Stoga smo istražili aktualne ponude najmova u odnosu na zahtjeve i financijske mogućnosti studenata.


Kakve stanove traže studenti?

Iako možda mnogi studenti sanjaju o tome da žive sami u svome stanu, u realnom svijetu i današnjim ekonomskim mogućnostima, u europskim gradovima, a tako i u Hrvatskoj, to je daleko od ostvarivog. Ipak, kako stvari trenutno stoje, primjerice, ako se usporedimo s Irskom ili Njemačkom, u našim je gradovima ipak još uvijek puno veća ponuda stanova za najam. Studentima, koji su u potrazi za svojim “kutkom mira” u ostalim europskim zemljama, ulasku u podstanarski stan često prethode intervjui s najmodavcima, preporuke bivših najmodavaca i kratak životopis. Na sreću, to još uvijek nije slučaj u Hrvatskoj.

Foto: Shutterstock

No dobiti garsonijeru ili jednosobni stan samo za sebe najčešće je moguće ako imate nekog poznatog koji će vam ostaviti stan na čuvanje, uz podmirivanje mjesečnih režija. Većina će studenata, stoga, ove godine tražiti stan u društvu cimera ili partnera i partnerice.

Potraga za stanovima počela je već tijekom kolovoza, a u rujnu se događa veliko finale, gdje dobivaju samo oni koji znaju što traže i gdje mogu pronaći budući stan. Najveća je potražnja za stanovima u kojima mogu živjeti dvije osobe, ali da svaka od njih ima svoj privatni prostor, odnosno ležaj za spavanje i prostor za učenje. “Prilikom traženja stana prvo gledam da u stanu nema vlage, zatim da je potpuno opremljen (nije važno da je sve novo, već da je funkcionalno), da nisu visoke režije, da je stanarina prihvatljiva te da je vlasnik koliko toliko ljubazna i razumljiva osoba”, svoje je uvjete jasno istaknula Stella, studentica 3. godine Filozofskog fakulteta, koja već ima iskustva podstanarskog života u našoj metropoli.

Foto: Shutterstock

„Moji kriteriji su potpuno opremljen stan, kabelska televizija, telefon, internet, čistoća i prihvatljiva cijena“, napomenuo je Toni, također iskusan student na zagrebačkom TVZ-u. “Meni je važno da stan bude funkcionalan, ne mora biti luksuzno namješten, ali da sve slavine rade, da ima perilicu za rublje u funkciji, stolariju koja je u dobrom stanju i grijanje, naravno, i da madrac na kojem spavam nije iz prošlog stoljeća. Budući da sam na FER-u, važno mi je i blizina studentske menze i fakulteta jer sam na predavanjima po cijele dane”, izjavio je student završne godine Edi.


Stan s cimerom ili cimericom do 60 kvadrata

Kod traženja stana za najam, većini studenata presudnu ulogu igra njegova lokacija, a važno je da bude dostupan javni prijevoz ili da nekretnina bude blizu fakulteta i studentskih restorana. Prema cijenama najmova koje diktira naše tržište, isplativije je tražiti stan veće kvadrature u kojem može živjeti dvoje ili čak troje studenata. Naime, cijene garsonijera ili manjih jednosobnih stanova na području Zagreba kreću se u prosjeku od 400 eura naviše, dok ih u Zadru možete pronaći već od 200 eura. S druge strane, cijene većih stanova, između 40 i 60 kvadrata, kreću se od 400 (Zadar i udaljeni zagrebački kvartovi) do 650 eura. I dok će si zadarski student moći priuštiti samački život, u hrvatskoj metropoli to je mnogima nedostižno. Naravno, u svim gradovima, kako bi se osigurali, najmodavci traže i polog u visini mjesečne stanarine, što znači da već kod useljenja morate imati duplu cifru.

Veća površina stana podrazumijeva i višu cijenu režija, ali, ističemo, ako idete u društvu, mjesečni izdatak ipak će biti jeftiniji. Iako mnogi najmodavci traže da kao podstanar plaćate pričuvu, pokušajte dogovoriti da ovaj trošak ne ide na vaš studentski budžet jer niste vlasnik stana, a pričuvu su dužni plaćati suvlasnici zgrade u kojoj unajmljujete stan pa tako je to ipak obaveza vašeg najmodavca.

Foto: Shutterstock

Za ugodan boravak u nekom stanu, važno je da nekretnina nema vlage, da stolarija bude funkcionalna, kao da i ima osigurano grijanje i toplu vodu. Stoga, dobro pregledajte stan i odmah reagirajte na znakove vlage, kao što su sive mrlje na zidovima iznad prozora ili u uglovima ili neugodan miris. Nadalje, ispravni kućanski aparati, kao što je hladnjak, pećnica i perilica rublja, osnove su životnog standarda i oni za cijenu do 600 eura za stan od 50 do 60 kvadratnih metara moraju biti u besprijekornom stanju.

Kod izbora stana, definitivno uzmite u obzir stanje kreveta na kojima ćete spavati, a ako su madraci istrošeni ili prljavi te imaju neugodan miris, dogovorite s najmodavcem njihovu zamjenu ili predložite da ćete vi to učiniti, ali da vam se odbije od najamnine. Jednako tako, možete inzistirati na drugim detaljima koji vam se ne sviđaju ili ne funkcioniraju, a sviđa vam se lokacija, kvadratura i cijena. Cijenite li svoju privatnost, tada tražite stanove u zgradama, a ne u obiteljskim kućama sa zasebnim ulazom iako im cijene mogu biti povoljnije i za 100-tinjak eura.

Prije negoli odlučite da ćete unajmiti nekretninu, tražite uvid u račune režija kako biste mogli znati koliki vas trošak očekuje u zimskim, a koliki u toplijim mjesecima godine. Preporuke su da obavezno potpišete ugovor u kojem će biti definirana cijena godinu dana unaprijed jer ćete se tako zaštititi od iznenadnog podizanja stanarine. Također, u ugovoru navedite otkazni rok stana, koji se preporučuje da bude najmanje mjesec dana.

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL


U ponudi je više od 9000 stanova

Ponuda stanova za iznajmljivanje u Zagrebu je vrlo široka s najnižom traženom cijenom od 280 eura, dok je ona najviša 6.138. Veličina stanova kreće se od 15 do 350 m2, a cijena za najtraženiju kvadraturu, od 50 do 60 kvadrata, kreće se od 500 do 650 eura, ovisno o kvartu i opremljenosti stana. U Splitu i Rijeci slična je situacija kao u Zagrebu, pa ćete stanove veličine između 50 i 60 kvadrata također moći pronaći po cijeni između 500 i 650 eura.

Foto: Shutterstock

Međutim, Zadar, Osijek i Varaždin znatno su povoljniji pa studenti u Zadru za iznajmljivanje stana od 50-ak kvadrata izdvojit će oko 450 do 500 eura mjesečno, u Osijeku oko 300 do 400 eura, a u Varaždinu između 400 i 420 eura.

Kako biste si olakšali potragu, posjetite kategoriju iznajmljivanje stanova na Njuškalu, , gdje je trenutno na ponudi oko 9000 oglasa za najam stanova po hrvatskim gradovima. Njuškalova user friendly tražilica omogućava vam da pretragu prilagodite svojim željama, mogućnostima i potrebama te pregledate oglase koji vama odgovaraju. Osim toga, s najmodavcem stupate u kontakt putem stranice, porukom, ili ga možete nazvati na objavljeni broj. Olakšajte si studentske muke i svoj stan potražite na Njuškalu.

Sadržaj nastao u suradnji s Njuškalom.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije