UPISI

Što upisati? U srednjim školama bit će dovoljno mjesta za sve

ucenice
Kristina Štedul Fabac/Pixsell
15.06.2010.
u 15:03

Novost je i što će školovanje za medicinske sestre i tehničare opće zdravstvene njege trajati pet godina.

U prve razrede srednjih škola Karlovačke županije moći će se upisati 1577 učenika. Tim su brojem obuhvaćena i 54 mjesta u Glazbenoj školi. Budući da osme razrede završava 1240 osnovaca, nema straha da će netko od njih ostati neupisan. Međutim, pitanje je hoće li svi moći nastaviti školovanje baš ondje gdje su i zamislili.

Bodovi za gimnaziju

– Izuzmemo li Glazbenu školu, raspolažemo sa 283 mjesta više nego što je osmaša. Za učenike je to dobro, jer mogu birati između brojnih programa. No, za neke će škole to biti problem, jer neće moći popuniti svoje kapacitete. Stoga molimo učenike i njihove roditelje da dobro razmisle o ponuđenim zanimanjima, vodeći računa o osobnim sklonostima, ali i mogućnostima lakšeg zaposlenja ako završe neka od zanimanja traženih na tržištu rada – apelira pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu, šport i informiranje Željko Šančić. Budućim srednjoškolcima na raspolaganju je sedamdesetak zanimanja. Gimnazija Karlovac primit će 160 učenika ili četiri više nego lani za opći, prirodoslovno-matematički i jezični smjer. Ravnatelj Damir Mandić napominje da će se i ove godine ljestvica poretka raditi isključivo po bodovima. Podsjeća također da je bodovni prag 56, ali su lani za jezičnu gimnaziju bili upitni učenici i sa 58 bodova.

Prijave 28. lipnja

Novost je i što će školovanje za medicinske sestre i tehničare opće zdravstvene njege trajati pet godina. U Medicinskoj školi Karlovac još čekaju točne naputke Ministarstva, ali već se sada zna da bi nova pravila budućim zdravstvenim radnicima trebala olakšati školovanje.

– Zamišljeno je da u tih pet godina sestre i tehničari odrade i obvezni jednogodišnji staž. Neki su učenici nakon završene srednje škole čekali i dvije, tri godine da bi ga odradili. Ovako će nakon petogodišnjeg školovanja od nas otići kao ‘gotove’ osobe – navela je ravnateljica Medicinske škole Karlovac Jasminka Štajcer neke od prednosti novoga obrazovnog modela. Prijave u prvom upisnom krugu primat će se 28. lipnja od 8 do 16 sati. Rezultati će biti objavljeni dva dana kasnije, a upisi su 1. srpnja. Nakon toga drugi upisni krug održat će se 5. srpnja, a rezultati će se znati već dan kasnije. Svi koji ni tada ne upišu neko od srednjoškolskih zanimanja novu će priliku imati 23. kolovoza, kada je treći krug upisa.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije