Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠEF NATO-A

Stoltenberg poručio Trumpu: 'Ne treba podrivati snagu odvraćanja NATO-a'

Sarajevo: Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto sastala se s generalnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
1/3
14.02.2024.
u 13:30

Trump je rekao da SAD ne bi priskočile u pomoć onim zemljema koje ne plaćaju dva posto svoga BDP-a na obranu i da bi, štoviše, ohrabrio napad na te članice.

NATO je u proteklih 75 godina bio u stanju spriječiti vojni napad na bilo koju svoju članicu zahvaljujući jasnoj komunikaciji da je Savez tu da brani svoje članice i stoga svaka sugestija da nećemo štititi jedni druge podriva sigurnost svih nas, rekao je u srijedu glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

  “Svrha NATO-a je spriječiti rat, sačuvati mir, spriječiti napade na zemlje saveznice i to smo to činili desetljećima jer je naša snaga odvraćanja bila vjerodostojna. Stoga svaka sugestija da nećemo štititi jedni druge podriva sigurnost svih nas i povećava rizike”, rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare odgovarajući na pitanje da komentira nedavne izjave vjerojatnog republikanskog kandidadata na predstojećim predsjedničkim izborima u SAD Donalda Trumpa.

 Trump je rekao da SAD ne bi priskočile u pomoć onim zemljema koje ne plaćaju dva posto svoga BDP-a na obranu i da bi, štoviše, ohrabrio napad na te članice.

 Stoltenberg je rekao da je njegova poruka Trumpu da ne treba podrivati vjerodostojnost snage odvraćanja NATO-a.

  “To se odnosi i na sposobnosti u koje investiramo, ali i na to kako komuniciramo jer naši protivnici imaju na umu našu snagu odvraćanja. Ne bismo smjeli ostavljati prostora za pogrešne procjene ili nesporazum u Moskvi o našoj spremnosti, predanosti i odlučnosti da zaštitimo sve saveznike”, rekao je glavni tajnik.

VEZANI ČLANCI

 Stoltenberg je ponovio glavno načelo na kojem počiva NATO, a to je da napad na jednu članicu povlači odgovor cijelog Saveza. “Dokgod zajedno stojimo iza te poruke, sprječavamo bilo kakav napad na neku od naših članica. Stoga je važno da i riječima i djelom to jasno komuniciramo”, rekao je Stoltenberg.

 Dodao je da je danas nema neposredne prijetnje za saveznike u NATO-u zbog te odredbe i zbog toga što je Savez od 2014. znatno povećao kolektivnu obranu.

 Rekao je je to bilo potaknuto nelegalnom ruskom aneksijom Krima.

GALERIJA Demonstracija sile: Južna Koreja nakon 10 godina održala veliku vojnu paradu

Sarajevo: Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto sastala se s generalnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom
1/20

 Stoltenberg je rekao da će NATO nastaviti snažno podržavati Ukrajinu, pozdravio odluku EU-a o paketu pomoći od 50 milijardi eura te pozvao američki Kongres da također odobri pomoć.

 “To nije milostinja, to je ulaganje u našu sigurnost”, rekao je glavni tajnik.

 Glavna tema sastanka ministara obrane država članica NATO-a je daljnja potpora ukrajinskim ratnim naporima i izdvajanje za obranu. Države članice su zacrtale cilj da za troškove obrane izdvajaju minimalno 2 posto svoga BDP-a

 U srijedu popodne održat će se sastanak kontaktne skupine za Ukrajinu, koja okuplja više od 50 zemalja pod vodstom Sjedinjenih Država. Dio sudionika bit će fizički nazočan, a dio će na tom sastanku sudjelovati video vezom.

 U četvrtak se sastaje Sjevernoatlantsko vijeće  na razini ministara obrane, a nakon toga Vijeće NATO-Ukrajina.

VIDEO Trump: 'Mi smo na rubu trećeg svjetskog rata!'

Komentara 1

Avatar stomugromova4
stomugromova4
14:08 14.02.2024.

hm...VAR rezija vidi neki prekrsaj,naravno...zuti kartoncic...nekom ocito idem na jetra pa mi svaki imalo kriticni komentar obrise...ah,vec sam navikao na to

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije