SMRT NAJVEĆEG PUTINOVOG KRITIČARA

Diljem Europe oplakuju Navaljnog: 'Putin je ubojica, više nema nade za lijepu Rusiju'

People gather at the monument to the victims of political repressions following the death of Alexei Navalny in Saint Petersburg
Foto: Stringer/REUTERS
1/13
16.02.2024.
u 22:35

Navaljni je imao 47 godina. Služio je kaznu u kaznenoj koloniji IK-3 u Karpu, oko 1900 km sjeveroistočno od Moskve, 60 km sjeverno od Arktičkog kruga.

Stotine prosvjednika okupile su se diljem europskih gradova i šire u petak kako bi izrazile svoj bijes zbog smrti kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog, uzvikujući protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina, kojega mnogi krive za smrt aktivista.

U Berlinu, skupina od 500 do 600 ljudi, prema procjenama policije, okupila se ispred ruskog veleposlanstva skandirajući "Putin je ubojica" na mješavini ruskog, njemačkog i engleskog. Neki su također skandirali "Putina u Haag", misleći na Međunarodni kazneni sud koji istražuje moguće ratne zločine počinjene u Ukrajini.

Policija je upotrijebila barikade kako bi zatvorila cestu između veleposlanstva i gomile. "Aleksej Navaljni čelnik je ruske oporbe i uvijek smo polagali nade u njegovo ime", rekao je Rus zaogrnut u plavo-bijelu proturatnu zastavu.

Više od stotinu prosvjednika okupilo se ispred ruskog veleposlanstva u Londonu, držeći transparente na kojima se Putin naziva ratnim zločincem, dok su stotine u Lisabonu održale tiho bdjenje. Pavel Elizarov, 28-godišnji Rus koji živi u Portugalu, rekao je da je Navaljni bio "simbol slobode i nade".

VEZANI ČLANCI:

Blizu ruskog veleposlanstva u Parizu okupilo se stotinjak prosvjednika s natpisima "Putin ubojica".  "Teško mi je izraziti emocije, jer sam zaista potresena", rekla je Natalija Morozov. "Sad više nemamo nade za lijepu Rusiju u budućnosti."

Skupine ljudi su se okupile u Rimu, Amsterdamu, Barceloni, Ženevi i Haagu, među ostalim. S druge strane Atlantika, na bdjenju održanom ispred ruskog konzulata u New Yorku, Violeta Soboljeva rekla je da je volontirala u Navaljnijevoj predsjedničkoj kampanji 2017. godine.

GALERIJA Ovako izgleda zatvor u kojemu je Navaljni proveo zadnje tjedne

People gather at the monument to the victims of political repressions following the death of Alexei Navalny in Saint Petersburg
1/5

"Zaista sam vjerovala da je on taj i da može voditi Rusiju u bolju budućnost", rekla je Soboljeva, Ruskinja na doktoratu u New Yorku. "I sad smo zauvijek izgubili tu budućnost, a nema ničeg što se po tome pitanju više može poduzeti, zasad."

Navaljnijeva supruga Julia je u Munchenu, gdje se također održalo bdjenje. Ona je rekla na Muenchenskoj sigurnosnoj konferenciji kako ne može biti sigurna da je njezin suprug mrtav jer "Putin i njegova vlada... neprestano lažu", ali ako se to potvrdi točnim, da bi Putin trebao odgovarati.

VIDEO Preminuo Aleksej Navaljni, veliki kritičar ruskog predsjednika Putina

Komentara 16

DU
Deleted user
06:18 17.02.2024.

ode Ruski ultranacionalist nekanu je laka zemlja.Ostadoše rusi bez svog Šešelja.

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
07:49 17.02.2024.

Navaljni je bio ruski nacionalistički desničarski političar koji je odobravao rusko trajno zauzimanje Krima i Ukrajine. I kao takav je bio veliki politički protivnik Putina kod iste biračke mase. Pokazao je osobnu ludost kada se iz Njemačke sa liječenja, nakon što je skoro umro u ruskom atentatu otrovima, došao nazad u Rusiju. To pokazuje da je imao smušenu sliku u svojoj glavi i ideju da će na primjer izborima doći na vlast. Ali Putinova vlast ga je izbrisala s liste mogućih kandidata i smjestila ga u strogo izoliranu tešku kaznionicu na sjeveru Rusije, u ledenoj pustinji polarnog kruga. Dajući mu hranu bez svih hranidbenih sastojaka očito su ga u logoru fizički oslabili i nije više bio problem dočekati njegovu smrt. Rusija nije bila spremna za Navaljnoga, niti je on bio svjestan stanja u državi iz koje nije izvukao živu glavu. To je znak i samom Putinu da je lako moguće i da on sam tako skonča pa će Putin još ojačati stege svoje administracije nad sveukupnim stanovništvom.

VA
vapor
23:09 16.02.2024.

Znamo odavno koji je zločinac Putin i Kremlj u cjelini. Eliminira sve svoje protivnike i tako će nastaviti i dalje. Poznato je i što namjerava u Ukrajini pa je i u nedavnom intrvjuu, zapravo monologu, onom korisnom idiotu Amerikancu, ponovio: Neka Zapad prestane nauružavati Ukrajinu i sve će biti sređeno za nekoliko tjedana. Koji cinizam, koja bahatost i bezskrupuloznost.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije