Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Inicijativa

Stožer: Neka Vukovar bude područje od posebnog pijeteta

Stožer za obranu Vukovara (1)
Branimir Bradarić/VLM
19.04.2013.
u 13:20

Stožer idući tjedan ponovno u Zagrebu: Josipoviću, Leki i Milanoviću predat će inicijativu

Predstavnici Stožera za obranu hrvatskog Vukovara tijekom idućeg tjedna ponovno će put Zagreba gdje će Predsjedniku RH, Sabora i u Vladu odnijeti inicijativu da se Vukovar proglasi područjem od posebnog pijeteta.

– U okviru te inicijative tražit ćemo i da se u grad Vukovar izuzme od dvojezičnosti kao i da se nikada na području grada ne intonira srpska državna himna. Isto tako tražit ćemo i da povodom državnih praznika vojna i policijska izaslanstva polažu vijence na Memorijalnom groblju, da se u vukovarsku vojarnu trajno vrati polaganje svečane prisege za diplomirane polaznike vojnih škola kao i da to bude prošireno i na pripadnike policije. U okviru inicijative zahtjev je da svi učenici osnovnih i srednjih škola imaju obvezu posjetiti Vukovar i učiniti u školi o vukovarskoj bitci kao i da se ulože dodatni napori u uređenje i skrb spomenika iz Domovinskoga rata. Jedan od zahtjeva i da se Ministarstvo branitelja preseli u Vukovar, rekao je Vlado Iljkić, predsjednik povjerenstva za pravna pitanja u Stožeru.

Dodao je i da se nada postizanju političkog konsenzusa po ovom pitaju te da bi bilo dobro kada bi prijedlog podržala i srpska nacionalna manjina s obzirom da se radi o dobrobiti grada Vukovara. Damir Maduna, iz povjerenstva za odnose sa javnošću, podsjetio je na činjenicu da grad Vukovar otkupljuje zgradu u kojoj se već godinama nalazi Konzulat Srbije, a koja je ilegalno sagrađana tijekom tzv. RSK, te da radi toga traže da slučaj ispita i Državno odvjetništvo kao i USKOK. Čelnici Stožera još jednom su ponovili da su tijekom proteklih mjeseci učinili sve što je u njihovoj moći kako bi se spriječilo uvođenje ćirilice, ali i da nailaze na brojne dezinformacije.

– Bilo je tu raznih informacija i dezinformacija. Jedna od njih je i da smo predložili neke izmjene pravopisa što je obična glupost. Naša jedina zadaća je da spriječimo uvođenje ćirilice u Vukovar. Isto tako povezuje nas se i sa razim strankama da smo njihovi igrači ili produžena ruka. Istina je da su sve poltičke stranke krive za ovo danas što imamo, rekao je predsjednik Stožera Tomislav Josić. Iz Stožera su najavili i da na narednim lokalnim izborima neće pdoržati niti jednu političku stranku.

 

>>'Pravopis ostavljamo lingvistima, ne želimo se u to miješati'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije