Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koronavirus

U Hrvatskoj 14 novih slučajeva zaraze. Dvije osobe preminule

Zagreb: Konferencija za medije Nacionalnog kriznog stožera
Foto: Tomislav Kristo/PIXSELL
1/4
30.04.2020.
u 14:15

U ponedjeljak kreće druga faza popuštanja mjera u kojoj će se zdravstvo otvoriti za pacijente, radit će frizeri, kozmetičari, kafići...

U Hrvatskoj je 2076 oboljelih od COVID-19. Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je upute za vrtiće i škole. U ponedjeljak kreće druga faza popuštanja mjera u kojoj će se zdravstvo otvoriti za pacijente, radit će frizeri, kozmetičari, kafići...

Ministar Davor Božinović zahvalio je svima na svemu što rade i djelatnicima hitne medicine na velikoj požrtvovnosti.

"U Hrvatskoj je 14 novih slučajeva zaraze. Preminule su još dvije osobe, jedna u Osijeku, jedna u Dubrovniku. Dvadeset je bolesnika na respiratoru. Oporavljenih je 1348", kazao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Posjet djeci u bolnicama

"Konzultirali smo epidemiološku struku, i oni preporučuju da se pratnji omogući posjet. Ustanove mogu donijeti odluku o iznimkama kod treće osobe na porodu. Ovisno o okolnostima, neka odlučuju što i kako. Što se tiče djece koja su ugrožena, razmišljamo da dopustimo posjet majkama jer to pruža osjećaj sigurnosti", kazao je Beroš.

Povratak u škole

"U našim preporukama nema potvrde od poslodavaca za roditelje, već je riječ o potvrdi da djeca, roditelji i ukućani nisu bolesni od COVID-19., zatim da je roditelj upoznat sa sadržajem, da izjave kako oba roditelja rade i da nemaju druge mogućnosti nego da djeca dođu u školu", kazao je Capak.

"Ako dođe do razbuktavanja, epidemiolozi će doći na teren i, ako je potrebno, zaustaviti odvijanje nastave u toj školi. Ako nam poraste faktor reprodukcije, u tom slučaju ćemo se vratiti na staro", dodao je.

Pristup informacijama

"Stožer raspravlja drugu problematiku. Mislim da ste ipak pogrešno informirani, ne postoje nikakve zabrane, dat ću vam intervju odmah nakon presice", kazao je Beroš na pitanje slobodnog novinara koji tvrdi da im se ne da pristup informacijama.

Božinović je rekao da se slobodni novinari mogu javiti za bilo kakvu informaciju. "Mi ne bismo bez medija u ovoj krizi uspjeli", kazao je Božinović. Svaki medij nam je važan, dodao je.

Radno vrijeme kafića

"Nismo još razgovarali o radnom vremenu kafića. U drugim zemljama rad je ograničen. Kako ćemo stvari postaviti, još nismo dogovorili", kazao je Capak. "Pratimo provedbu mjera koje su na snazi, pripremamo se za drugu fazu, imamo sastanak s predstavnicima ugostitelja i ministricom kulture. Razmišljamo i nekoliko tjedana unaprijed. Svi skupa nadamo se da ćemo moći pokrenuti sve više aktivnosti", kazao je Božinović.

Grba-Bujević: Ponosna sam članica HDZ-a

"Ovo su ljudi koji su imenovani i dugi niz godina na pozicijama su. To što su oni članovi HDZ-a, na neki način stvarno je njihova privatna stvar, to nema veze s članstvom u Stožeru. Ne znam zašto bi to nekoga smetalo. Mislim da su se svi ovi ljudi, dok je bilo najteže, pokazali kao stručnjaci i ne sjećam se da je tada itko pitao o stranačkoj pripadnosti", kazao je Božinović.

"O mojem radu trebali bi govoriti svi oni kojima sam u Gunji nosila dezinfekcijska sredstva, kojima sam davala novac iz svojeg džepa i da, ponosna sam članica HDZ-a", kazala je Maja Grba-Bujević.

"Mi smo isti ljudi kao prije dva mjeseca. Mnogi su nas tada proglasili stručnima. Brojni naši građani ponosni su što smo im vjerovali. Kada je trebalo donositi odluke, pustili ste nas da radimo svoj posao. Pustite nas da radimo stručni posao i dalje. Nema mjesta politizaciji. Mi smo ušli u još jedno osjetljivije razdoblje kada moramo ojačati gospodarstvo i očuvati zdravlje građana", kazao je Capak.

Razmak na misama

"Usuglasili smo preporuke za vjerske obrede s HBK. Napravili smo ih i za druge vjerske zajednice. Dali smo otprilike upute kako bi se crkva trebala popunjavati. Naša je pretpostavka i apeliramo na građane da ih se drže. HBK će izdati posebna uputstva za vjernike", kazao je Capak.

Nastavnici s kroničnim bolestima

"Mi takav okvir ne možemo propisati. Rekli smo ministrici Divjak da postoji prostor da se između škole i ministarstva dogovori kako će se riješiti njihov status", kazao je Capak.

Uslužne djelatnosti

"Pročitao sam to nekoliko puta. Ima nekih dijelova naših uputa koje su bile u medijima. Komunicirali smo s frizerima, kozmetičarima. Napravili smo preporuke koje ćemo objaviti. Ako piše da treba biti razmak između frizera i osobe kod šišanja dva metra, onda mi dopustite da to provjerim", kazao je Capak.

Video: Krunoslav Capak o popuštanju mjera


 
Ključne riječi

Komentara 30

MK
MKinkognito60
14:55 30.04.2020.

@mars3486, @Max65 ovo što ste vas dvojica napisali a pišu i neki vama slični je za dijagnozu, problem je što bi to bilo više dijagnoza pa će trebati dopuniti kodeks diagnoza za duševne poremećaje.Već sam se uvjerio kako takve komentare pišu pojedinci koji više ne mogu razvijati poslove u kojima je obavezan nezakonit ulazak u tuđi posjed.

DU
Deleted user
15:18 30.04.2020.

Sada će ovi “ super heroji “ objasniti Švedanima i Bjelorusima zašto je bolje uništiti ekonomiju za daljnjih 100 godina i tlačiti narod do zadnjeg atoma snage.

FA
fatmir2
15:48 30.04.2020.

Nemate pravo govoriti za sve gradjane. Uostalom i ankete kazu drugacije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije