Dalmacijavino

Štrajk 520 radnika zbog neispunjenih Vladinih obećanja

dalmacijavino
Ivana Ivanović/Pixsell
03.06.2010.
u 16:55

Čelnik HUS-a Ozren Matijašević najavljuje kako će osobno voditi blokadu splitske Gradske luke, a uz radnike stao i splitsko-dalmatinski župan Ante Sanader

Radnici Dalmacijavina, njih ukupno 520, započelo je štrajk koji će potrajati sve dok Vlada ne ispuni potpisane obveze koje su u Splitu, prije dva mjeseca preuzeli njezini ministri Petar Čobanković i Božidar Kalmeta.

Zaposlenici najveće dalmatinske vinarske kuće već četiri mjeseca nisu primili plaće, a premda im je obećano, nije preseljen ni pogon iz Gradske u Sjevernu luku.

Nema ni novca za nastavak proizvodnje.

Lukica Bucat, povjerenik Nezavisnog sindikata u Dalmacijavinu poručuje kako od štrajka neće odustati sve dok se obećano ne realizira. Rade sa oko 5 tisuća kooperanata kojima nije isplaćen novac za isporučeno grožđe.

- Užasno je. U tvornici rade desetljećima i brojni bračni parovi koji ne samo da nemaju novca za platiti režijske troškove, nego više nemaju ni za kruh, ističe Bucat.

Uz radnike Dalmacijavina “stala” je i Hrvatska udruga sindikata čiji čelnik, Ozren Matijašević za sljedeći tjedan najavljuje veliki prosvjed ispred zgrade Županije.

- Moguća je i blokada splitske Trajektne luke koju ću osobno voditi, poručuje Matijašević ogorčen neispunjenjem obećanja od strane Vlade.

Zaposlenike Dalmacijavina, tvrtke u vlasništvu države koja je već godinama u teškoćama, podupire i splitsko-dalmatinski župan Ante Sanader. Nezadovoljan činjenicom što se ništa od dogovorenog na sastancima sa ministrima u ožujku i travnju nije realiziralo, inzistirat će da resorni ministri ispune obećanje. Zahtijevat će da ponovno dođu u Split razgovarati sa sindikalnim čelnicima i dogovore daljnje mjere “za spas” ne samo Dalmacijavina nego i drugih posrnulih dalmatinskih poduzeča.

Valja podsjetiti da su dosadašnji pokušaji privatizacije Dalmacijavina propali, a ispunjeni su svi uvjeti za raspisivanje novog natječaja.

Radnici su na rubu egzistencije. Oni koji nemaju novca za dolazak u tvrtku, ostat će doma, a drugi će se svako jutro u 7 sati okupljati u tvornici.

- Kako bi bilo Jadranki Kosor, Čobankoviću, Šukeru, Kalmeti, da četiri mjeseca ne prime plaću. Neka ih bude sram, rezignirano poručuju radnici Dalmacijavina. Koji tvrde da nikoga za njih nije briga. A, uz malo dobre volje mjerodavnih, mogli bi nastaviti raditi, jer sve što proizvedu mogu dobro prodati.

Ključne riječi

Komentara 2

OB
-obrisani-
22:45 03.06.2010.

je ovak se da strajkat, kad su sanduki iza tebe, hehehehehe

OB
-obrisani-
20:14 03.06.2010.

@@@@ ? Četiri jahača apokalipse. (film je pravi !...treba ga vidjeti)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije