Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prisutan diljem zemlje

Stranci primijetili neobičan fenomen u Hrvatskoj: Ravni krov, željezne šipke i cigle mogu značiti samo jedno

Pogled na Okrug Gornji
Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL
03.06.2024.
u 10:25

Za mnoge alternative jednostavno nema. Eurostat bilježi da cijene nekretnina u Hrvatskoj rastu već 10 godina, a prošle godine u Lijepoj Našoj je zabilježen najveći porast cijena u Europskoj uniji

Pogled na Mokošicu, predgrađe Dubrovnika, pokazuje zanimljivu pojavu u Hrvatskoj koju su primijetili i zabilježili i stranci. Brojne kuće na tom području imaju ravne, betonske krovove koji izgledaju nedovršeno, a iz nekih vire metalne šipke ili je oko njih sve puno rasutih cigli.

Ovo je u Hrvatskoj znak da postoje planovi za proširenje obitelji, kuće, ili oboje, kazao je za Business Insider Bogdan Dascalescu, 37-godišnjak koji se preselio u Dubrovnik iz Rumunjske 2017. godine, nakon što se zaljubio u djevojku hrvatskog podrijetla. Kada su stigli u Dubrovnik, kupnja doma jednostavno nije bila izvediva, pa su se uselili u jedan od novih katova u kući njenih roditelja.

Proces je to dobro poznat brojnim Hrvatima. Neki pripadnici generacije X još su uspjeli doći do zemlje u Mokošici prije ili neposredno nakon Domovinskog rata kada su cijene bile relativno niske, no milenijalci o posjedovanju nekretnine mogu uglavnom samo sanjati.

U dubrovačkom predgrađu još je jedna otegotna okolnost – strm, brdski teren značajno otežava horizontalno širenje imanja, a parcele su općenito manje i na njima je teže graditi. Sve su to razlozi zbog kojih roditelji često počinju podizati katove iznad svojih domova kako bi njihova djeca i unuci imali vlastiti životni prostor. Roditelji Bogdanove supruge Dijane već su bili spremni za to, na svoju kuću dvokatnicu dodali su još dva kata kada im se zaručio najstariji sin. Bogdan i Dijana tako sada imaju svoj kat ispod njezina brata. 

POVEZANI ČLANCI:

Filip Brkan iz Hrvatske gospodarske komore objasnio je da popularnosti ove prakse uvelike pridonosi njezina cijena. Kazao je da je prosječna cijena građevinskih radova u Hrvatskoj oko 130 eura po kvadratu, što znači da nadogradnja prostora od stotinjak kvadrata stoji oko 140.000 eura, što je znatno jeftinije od kupnje novog doma.

Za mnoge alternative jednostavno nema. Eurostat bilježi da cijene nekretnina u Hrvatskoj rastu već 10 godina, a prošle godine u Lijepoj Našoj zabilježen je najveći porast cijena u Europskoj uniji. Iznajmljivanje nije rješenje jer su i tu cijene znatno više no što si brojni građani mogu priuštiti. 

Profesor prostornog planiranja na Sveučilištu u Zagrebu, Nenad Lipovac, istaknuo je da nedovršeni krovovi iz kojih strši armatura i hrpe cigli mogu ukazivati na još nešto – lukrativnost apartmana u Hrvatskoj, naročito na obali. Neki svoje domove ne proširuju kako bi napravili prostora za nove članove obitelji već kako bi zaradili na turistima kojih je svake godine sve više. Dodao je i da ima zgrada na kojima je proces izgradnje kata započeo, ali nije dovršen jer je nestalo novca ili jer su mladi članovi obitelji kojima je namijenjen odlučili potražiti sreću u nekoj drugoj zemlji.

VIDEO Poplave u Njemačkoj nose sve pred sobom: Prijeti pucanje brane, ljude spašavaju helikopterima

Komentara 2

ŠV
Švapski
08:04 04.06.2024.

Ovaj botch je dobro poznat iz Turske i Bliskog istoka. Naravno građena bez arhitekta i bez građevinskih dozvola. I na kraju sve propadne...

NE
NervozniPoštar
21:04 03.06.2024.

U Dalmaciji se često ostavlja armatura koja strši. Danas je toga nešto manju, prije je to bila redovita pojava. To je znak da gazda ima velike planove za nastavak gradnje, pa je to na taj način svima zorno dao do znanja. Ovom pojavom bi se mogli pozabaviti sociolozi. Ćak i iz Spaladium arene vise snopovi šipki.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije