OPASNI VREMENSKI FENOMEN

Stručnjak otkriva može li Hrvatsku pogoditi uragan: 'Ovo je jako bitno za njihov razvoj'

Uragan Pauline
Foto: NOAA
1/10
16.10.2024.
u 11:02

Pelajić je zaključio da su uragani u našim krajevima gotovo nemogući zbog nedostatka dovoljno velikih i toplih mora, poput Jadranskog koji nema ni potrebnu dubinu ni temperaturu za njihov razvoj

Ameriku su nedavno pogodila dva snažna uragana, a jeste li se ikada zapitali kako oni nastaju i zašto ih nema u našim krajevima? Iako su uragani izrazito opasni vremenski fenomeni, u našim područjima gotovo ih nikada ne vidimo. No, zašto je to tako?

Meteorolog i geofizičar Izidor Pelajić objašnjava kako su uragani najjači oblik tropskih ciklona, te da kod nas nema "pravih uragana". "Oni su u tropima, a jako bitno za njihov razvoj je more," pojašnjava. Uragani dobivaju svoju snagu upravo iz toplog mora, koje je za njih izvor energije. "More mora biti toplo jer uragani iz njega crpe energiju," dodaje Pelajić.

Tek kada se udaljimo nekoliko stupnjeva sjeverno ili južno od ekvatora, stvaraju se uvjeti za rotaciju, što je ključno za nastanak uragana, objašnjava dalje Pelajić. Također naglasio je da vjetar oko središta uragana mora dostići brzinu od barem 119 km/h kako bi se klasificirao kao uragan. "Uragani slabe čim naiđu na kopno, jer im nedostaje vlage koju dobivaju iz oceana.", kazao je za HRT

>>> FOTO Milton uništio sve pred sobom: Ovo su posljedice razornog uragana na Floridi

Uragan Pauline
1/41
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije