Profesionalne i životne ciljeve polaznika zagrebačkih fakulteta ispitao je Institut za društvena istraživanja

Studenti: Želimo skladnu obitelj, uspješnu karijeru i dobar posao

studenti
Foto: Mišo Lišanin
20.09.2009.
u 23:00

Birokracija, loš politički sustav, male plaće i slabe mogućnosti za kupnju stana smatraju ključnim preprekama za dobar život i karijeru

Zagrebački studenti vrlo su homogena masa i dijele slična stajališta unatoč činjenici što dolaze s različitih studija – društvenih i prirodnih znanosti, pokazao je upitnik proveden na 325 studenata druge i treće godine studija koje je osmislio Institut za društvena istraživanja.

U inozemstvu je bolje
Upitani za profesionalne i životne ciljeve, 60 posto njih izjavilo je da želi skladan obiteljski život. Karijeru stručnjaka želi 40 posto studenata, a dobro plaćen posao tek je na trećem mjestu koje želi 20 posto mladih. Rad u znanosti želi tek desetina studenata, a obiteljski posao namjerava nastaviti devet posto studenata.

– Među njima je najviše farmaceuta, agronoma i ekonomista. Ekonomiste smo očekivali, no agronomi i farmaceuti su nas posve iznenadili. Važno je reći da studenti u upitniku nisu imali ponuđene odgovore i da su prema želji mogli dati više odgovora na jedno pitanje. Zbog toga je najčešća kombinacija bila da žele skladan obiteljski život i dobro plaćen posao – kaže sociologinja Dunja Potočnik.

Četvrtina studenata od budućeg posla očekuje da će im pružiti bolje uvjete rada, a 24 posto želi se poslovno usavršavati. Da će pridonijeti razvoju Hrvatske očekuje 15 posto studenata, a 14 posto vjeruje da će im posao omogućiti putovanja i upoznavanja novih kultura.

Istraživanje pokazuje da najveći postotak ispitanika, njih 28 posto, ne zna što želi od budućeg zaposlenja. No, polovica zna da su uvjeti rada bolji u inozemstvu, zbog čega žele napustiti Hrvatsku, no trajno ondje želi ostati tek jedan posto njih.

– Prepreke u ostvarenju vlastitih težnji uglavnom su ekonomske, poput nemogućnosti kupnje stana ili malih plaća kojima ne mogu prehraniti obitelj. Tako misli trećina ispitanika, a u jednakoj mjeri navode i osobne prepreke – nemogućnost završetka studija zbog bolesti ili neuspješnosti.

Korupcija ‘nije’ problem
Zanimljivo je da čak 60 posto biotehnologa vjeruje da se neće snaći zbog lošeg položaja struke na domaćem tržištu – kaže Dunja Potočnik. Među preprekama petina studenata doživljava birokraciju i loš politički sustav, no korupciju spominje tek desetina ispitanika.

Potočnik kaže da je veliko iznenađenje to što tek pet posto studenata kao prepreke navodi loš obrazovni sustav i manjak poticaja za mlade.

Ključne riječi

Komentara 11

PO
power123
14:52 21.09.2009.

Mozda bi im bilo bolje da razmisljaju o tome kako ce pridonijeti razvoju Hrvatske,studenti su u proslosti bili pokretaci reformi,sada su oni daleko od toga,i to se mora mijenjati.

FR
fratela
07:06 21.09.2009.

Bez skladne obitelji nema skladne, demokratske i pravedne hrvatske.

SO
Somelier
09:59 21.09.2009.

\"Želimo skladnu obitelj, \" Za to treba imati moralnih vrijednosti i vjeru u boga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije