Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UKRAJINSKA KRIZA

Smanjene isporuke ruskog plina za Poljsku, Slovačku i Austriju

Ukrajina
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
12.09.2014.
u 11:29

Glasnogovornik ruskog ministarstva vanjskih poslova Aleksandar Lukaševič nove je sankcije nazvao "apsolutno neprijateljskim korakom"

Na snagu su stupile nove sankcije Europske unije Rusiji, čime su blokirani zajmovi velikim ruskim državnim bankama te ograničeno poslovanje EU s naftnim i obrambenim tvrtkama. Usto je na crnu listu dodano još 24 ruskih dužnosnika i vođa separatista u Ukrajini te ih je sada 119.

Rusija priprema odgovor na sankcije, a Andrej Belousov, pomoćnik predsjednika Vladimira Putina, rekao je da bi se na meti mogli naći automobili i laki industrijski proizvodi iz Europske unije, prenosi BBC. Glasnogovornik ruskog ministarstva vanjskih poslova Aleksandar Lukaševič nove je sankcije nazvao "apsolutno neprijateljskim korakom".

A jučer su Poljska, Slovačka i Austrija izvijestile kako im se isporuka plina iz Rusije znatno smanjila. Poljska energetska kompanija PGNiG priopćila je kako ruski div Gazprom nije dao razlog zašto im je isporučeno čak 45 posto manje plina. Isporuka je u Austriji bila manja 15 posto, a u Slovačkoj 10 posto, izvijestili su tamošnji opskrbljivači plinom.

Gazprom je odbacio optužbe za ograničavanje isporuke plina Poljskoj, a dužnosnik austrijskog energetskog regulacijskog tijela E-Control rekao je za ORF da Rusija možda jednostavno ponovno puni postrojenja za skladištenje plina.

Američki predsjednik Barack Obama najavio je da bi se SAD mogao pridružiti Uniji i ojačati sankcije Rusiji, s naglaskom na obrambeni, financijski i energetski sektor.

Sankcije su nametnute zbog ruske invazije na Ukrajinu i pomaganja separatista na istoku zemlje. NATO tvrdi da Rusija na istoku Ukrajine drži oko 1000 teško naoružanih vojnika te oko 20.000 vojnika blizu granice s Ukrajinom. Sankcije bi mogle biti olakšane ili ukinute potraje li prekid vatre u Ukrajini.

>> Slovenski diplomat u NATO-u ruski špijun?

>> Jakovina: Zbog sankcija bi moglo doći do akumulacije velikih viškova

Komentara 54

DU
Deleted user
09:28 12.09.2014.

Sankcije su nametnute zato jer je Rusija postala ozbiljan igrač na svjetskoj sceni koji zaobilazi američki dolar. Ukrajina je posredstvom EU podmetnuta da bi bila povod za slabljenje Rusije.

HR
HRVATSKA89
11:00 12.09.2014.

jli tu ikome jasno da Amerikanci nec nikad prekinuti trgovinu sa Rusima a EU to vec radi na njihov nagovor dok EU djeli sankcije i prekida suradnju Amerikanci jos razmisljaju i cekaju da pocnemo kopat po smecu da nam ondaa oni mogu te iste ruske proizvode prodavati uvoze naftu i plin iz iraka libije i ostalih zemalja nama pred nosom i opet je jeftinija kod njih a nama bi to isto vratili za trostruku cijenu tu ce neko okrenti toliku lovu da EU bi mogla zaljevati njive naftom

AP
apolon
10:36 12.09.2014.

NATO veli ...velika invazija 1000 naoružanih Rusa izvršena na malenu zemlju Ukrajine od 46 milijuna????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije