SPLIT

Sud odlučio: Šuta ostaje do javnog natječaja

Split: Premijer Andrej Plenković na obilježavanju 33. obljetnice osnutka HDZ-a Split
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL
1/2
11.02.2023.
u 09:16

Splitski Trgovački sud je odbio zahtjev Grada Splita da se novi predsjednik splitskog HDZ-a Tomislav Šuta izbriše kao član Uprave "Vodovoda i kanalizacije" i odredio ga kao privremenog upravitelja. Gradonačelnik Puljak rekao da je poziciju dobio na poklon isključivo zato što je član HDZ-a, jedina kvalifikacija mu je guranje kroz stranačku hijerarhiju

Na odluku splitskog Trgovačkog suda koji je odbio zahtjev Grada Splita da se Tomislav Šuta izbriše kao član Uprave "Vodovoda i kanalizacije" (ViK) i upiše Tomislav Prljević te je upravo Šutu odredio kao privremenog upravitelja, u petak su reagirali i splitski gradonačelnik Ivica Puljak i privremeni upravitelj Šuta. Sudac Ivan Bakalić ustvrdio je kako je njihov zahtjev za upis u sudski registar neosnovan zato što je prijava potpisana od strane Grada Splita koja nije osoba ovlaštena za zastupanje i od strane predsjednika nadzornog odbora. Prihvatio je protuprijedlog Kaštela, Solina, Podstrane, Klisa, Dugopolja, Segeta, Marine i Lećevice da se privremenim upraviteljem firme proglasi Tomislav Šuta. Do izbora novog direktora na natječaju.

Grad Split, vlasnik je 56,83 posto ViK-a, a ostali su suvlasnici okolni gradovi i općine. Odluka o opozivu Tomislava Šute, inače novog predsjednika splitskog HDZ-a, donesena je običnom, a ne dvostrukom većinom (protiv nje su bili HDZ-ovi načelnici i gradonačelnici), što je u suprotnosti s mišljenjem Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja na koje se pozvao Trgovački sud.

Tomislav Šuta, nakon odluke suda je najavio kako u ViK-u ostaje kao privremeni ravnatelj do okončanja natječaja na koji se neće javiti.

-Godinu dana sam izložen politički motiviranim pritiscima gradonačelnika Ivice Puljka koji me na različite nezakonite načine pokušava onemogućiti da vodim poslovanje VIK-a. Iako je sud odlučio da je postupak moje smjene koju je proveo Grad Split nezakonit, što mi je moralna satisfakcija, ne sumnjam da će se nezakoniti postupci i pritisak Puljka koji me, redovito neosnovano i bez dokaza, blati u medijima, nastaviti. Stoga odlazim iz tvrtke Vodovod. Ni u jednom trenutku mi nije bila namjera da se grčevito borim za mjesto direktora, ali kao profesionalna i odgovorna osoba nisam smio i htio da ViK ostane bez odgovorne osobe za zastupanje kako se ne bi zaustavilo poslovanje društva - poručio je Šuta.

Reagirao je i splitski gradonačelnik Ivica Puljak.

-Split je grad u kojem građani u 21. stoljeću ne mogu piti vodu nakon svake kiše. Split je grad koji gubi 58 posto vode u mreži prije nego ona dođe do krajnjih korisnika i grad Split je grad u kojem projekti aglomeracije kasne. Gradi se tipičnim HDZ-ovskim tempom kojim se provodi i obnova. Bivši direktor ViK- a, tvrtke čiji je Grad Split većinski vlasnik, aktualni predsjednik gradskog HDZ-a fotelju direktora je dobio na poklon isključivo zato što je član HDZ-a, jedina kvalifikacija mu je guranje kroz stranačku hijerarhiju – istaknuo je Puljak. On kaže kako

pozdravlja presudu suda koja je u suštini smijenila direktora i imenovala privremenog upravitelja. -Na takav način je donesena odluka koja je u interesu grada Splita. T. Šuta nije više direktor ViK-a nego je privremeni upravitelj s vrlo ograničenim ovlastima koje služe da ViK pripreme za izbor nove uprave. Očekujemo da će se natječaj raspisati u najkraćem mogućem vremenu. Gospodin Šuta je rekao da se više neće kandidirati, mislim da je taj odlazak morao najaviti puno ranije - poručio je Puljak.

>> VIDEO: Liječnica mora platiti više od 100.000 eura ako želi prije roka otići iz bolnice

 

Komentara 1

Avatar southman
southman
20:28 14.02.2023.

Pljucak

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije