Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLUČAJ AGROKOR

Sud tužiteljstvu dao rok od godinu dana da poprave optužnicu

Zagreb: Nakon pada klju?nog vješta?enja Ivica Todori? obratio se  javnosti
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/4
22.01.2024.
u 18:00

Odluka optužnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda je očekivana nakon što je tužiteljstvo prošli tjedan povuklo optužnicu, kako su pojasnili, zbog dorade, odnosno radi boljeg razjašnjena stvari

Godinu dana. Toliki je rok zagrebački Županijski sud dao DORH-u, odnosno zagrebačkom ŽDO-u da "popravi" optužnicu u aferi Agrokor. A ako je u tom roku ne poprave i ne podignu novu, smatrat će se da je tužiteljstvo odustalo od kaznenog progna te će u tom slučaju imati  rok od osam dana da donesu rješenje o odbačaju kaznene prijave.

Odluka optužnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda je očekivana nakon što je tužiteljstvo prošli tjedan povuklo optužnicu, kako su pojasnili, zbog dorade, odnosno radi boljeg razjašnjena stvari. A povukli su je nakon što im je Vrhovni sud odbio Zahtjev za zaštitu zakonitosti (ZZZ), koji su uložili na ranije odluke optužnog vijeća, koje je potvrdio i Visoki kazneni sud (VKS) vezano za sada već famozno  financijsko-knjigovodstveno vještačenje.

>> GALERIJA Ivica Todorić se obratio javnosti nakon pada ključnog vještačenja u slučaju Agrokor

Zagreb: Nakon pada klju?nog vješta?enja Ivica Todori? obratio se  javnosti
1/14

Kao što već valjda ptice na grani znaju, to je vještačenje proglašeno nezakonitom dokazom te je kao takvo izdvojeno iz spisa. Iako nije ni prvi ni zadnji put da je neki dokaz iz spisa izdvojen na zahtjev obrane  i uz tvrdnje obrane da je riječ o nezakonitom dokazu, u slučaju Agrokor to je samo jedna od stvari koja je krivo krenula od početka. Da će biti problema s vještačenjem koje je plaćeno preko milijun eura, obrana je upozoravala od početka.

No na koncu ono je obavljeno, dokazano je da je postojao sukob interesa i sada smo tu  gdje jesmo: istraga je pokrenuta u listopadu 2017.., optužnica prvi put podignuta u rujnu 2020., na doradu je, isto tako prvi put,  povučena  u rujnu 2021, ponovo je podignuta u lipnju 2022., da bi u siječnju 2024. ponovo bila povučena. S obzirom na to da  tužiteljstvo u sljedećih godinu dana treba naći nekoga  tko će provesti novo vještačenje, realno je očekivati da se sud optužnicom u aferi Agrokor neće baviti prije siječnja, veljače 2025. A možda i kasnije.

POVEZANI ČLANCI:

E sada, hoće li u narednih godinu dana, tužiteljstvo intervenirati i u činjenični opis optužnice, odnosno hoće li se smanjiti broj optuženika kojih je sada 15, predvođenih Ivicom Todorićem, tek će se vidjeti. Obrane naime, opetovano ponavljaju i da protiv nekih optuženika nema dokaza, što je očito jedan od prigovora koji će koristiti  kada "nova" optužnica dođe do suda. I tako je afera "teška" 1,1 milijardu kuna do daljnjeg - na čekanju. Osim toga, bit će zanimljivo vidjeti i kome će biti povjereno novo vještačenje, budući da je Zlata Hrvoj Šipek, glavna državna odvjetnica svojevremeno pojašnjavala da je KPMG dobio vještačenje u slučaju Agrokor jer su bili jedni od rijetkih koji su ga mogli obaviti. Hrvoj Šipek je isto tako svojevremeno pojašnjavala i da su spomenuto vještačenje mogle obaviti samo tri tvrtke, od kojih su dvije odbile, pa je ostao KPMG. Kako će biti sada, tek će se vidjeti.

Ključne riječi

Komentara 1

ZA
zagabria4
19:37 22.01.2024.

Komedija se nastavlja. Dali im godinu dana za popravni, uz par štrajkova za povišicu zbog teškog i uspješnog rada

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije