NAKON PRESUDE

Sudac: "Krivac" za blagu presudu je tužiteljstvo

03.11.2003.
u 00:00

Optužnica je bila neprecizna, temeljena samo na zaštićenoj svjedokinji, ustvrdio je Branimir Zorica

ZADAR - Nepravomoćnom presudom na Županijskom sudu u Zadru, kako smo pisali, nije dokazana udružena preprodaja heroina za koju se teretilo Tomislava Šimunova (29), Antu Pandžu Gringa (26), Tamaru (29) i Kristijana Rebca (34), Đorđa Atanasovskog Đoku (34), Marijana Škaru (26), Ivicu Rogića Žulu (43) i Mirka Fabulića (41).

Jedino je dokazano 40 grama heroina, koliko je pronađeno kod Ivice Rogića i koji je zbog posjeda droge radi prodaje dobio kaznu zatvora od godine i pol.

Uvjetnu osudu zbog posjedovanja 5,5 grama marihuane dobio je Ante Pandža Gringo, koji je osuđen na dva mjeseca zatvora uvjetno na jednu godinu, a Marijan Škara i Mirko Fabulić osuđeni su na po tri mjeseca zatvora uvjetno na jednu godinu zbog posjedovanja manje količine heroina.

Preostalo četvero oslobođeni su svih optužbi.

Predsjednik sudskog vijeća Branimir Zorica obrazložio je da sudsko vijeće nije moglo dokazati da je u ovom slučaju riječ o udruživanju radi preprodaje heroina jer je optužnica bila neprecizna. Istaknuo je da se vijeće susrelo s problemom jer, kako je rekao, cijela optužnica temeljila se na iskazu zaštićene svjedokinje.

Ona je rekla da su Tomislav Šimunov i Ante Panđa donosili iz Zagreba svaki tjedan po pola kilograma heroina, a zaplijenjene su samo manje količine droge. Sudac Zorica rekao je da su odvjetnici cijelo vrijeme pokušali diskriminirati svjedokinju te dodao da se njezin iskaz ne smije cijeniti kroz njezinu osobnost, bez obzira iz kakvog miljea dolazi.

Što se tiče iskaza Tamare Rebac, kojeg je dala policiji, Zorica je rekao da je taj iskaz bio nezakonit jer je ispitana bez prisutnosti branitelja. I tako su sva osmorica optuženika puštena iz pritvora jer u ovom postupku nije dokazana nikakva dilerska mreža.

Optužnica je teretila Tomislava Šimunova da je od početka 2002. godine do uhićenja svakog tjedna odlazio u Zagreb gdje je od nekog Albanca nabavljao po pola ili kilogram heroina, kojega je zajedno sa Antom Pandžom prodavao u Zadru i dalje raspačavao ostalim ovisnicima. Prema optužnici, Tamara i Kristijan Rebac nabavljali su veće količine heroina od Đ. Atanasovskog, M. Škare, T. Šimunova, I. Rogića kojeg su pakirali u pojedinačne doze i prodavali. Mirka Fabulića teretilo se da je prodavao drogu koju je prethodno nabavljao od Šimunova.

Stela Filippi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije