Trump popunio mjesto u Vrhovnom sudu

'Sudac mora primijeniti, a ne promijeniti rad vlasti'

Neil Gorsuch
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
02.02.2017.
u 21:02

Demokratski senatori već najavljuju da će svim silama opstruirati potvrđivanje novog suca

Američki predsjednik Donald Trump nominirao je Neila Gorsucha na ispražnjeno mjesto suca Vrhovnog suda, a tim se izborom obnavlja konzervativna većina najvišeg suda u SAD-u koji svojim odlukama presuđuje u spornim pitanjima poput pobačaja, kontrole naoružanja, smrtne kazne i vjerskih prava.

U pompoznom nastupu pred TV kamerama u izravnom prijenosu, Trump je objavio kako je odabrao suca Neila Gorsucha.

– Sudac Gorsuch ima iznimne pravne sposobnosti, briljantan um, sjajnu disciplinu – kazao je Trump. Mandat u Vrhovnom sudu je doživotan. Gorsuch ima 49 godina i mogao bi desetljećima utjecati na američko pravosuđe i cijeli američki društveni sustav.

Čak i neki Trumpovi žestoki kritičari kazali su da je predsjednik prvi put nakon što je Gorsuch prisegnuo bio smiren i imao kakav-takav “predsjednički gard”. Očito je da je odabrao čovjeka od svoga najvećeg povjerenja.

Jedna od zanimljivosti je da je Gorsuch sa svojih 49 godina najmlađi kandidat za vrhovnog suca u posljednjih 25 godina. Opisuju ga kao konzekventnog konzervativca koji nije sklon stvaranju razdora i konfliktnih situacija.

No s obzirom na njegovu dosadašnju sudsku praksu, vidljivo je da je protivnik istospolnih brakova i da sigurno nije zagovornik liberalizacije prava na pobačaj, ali i to da vjerojatno neće učiniti baš ništa kako bi kao vrhovni sudac spasio zakone koji se tiču zaštite okoliša i ograničavanja klimatskih promjena.

Njegova sudska karijera bila je izuzetno dinamična i bogata, a na početku karijere radio je i kao asistent dvojici sudaca vrhovnog suda.

Kada se u ovome trenutku pogleda njegovo pozicioniranje unutar Vrhovnog suda, Gorsuch nije toliko konzervativan kao sudac Clarence Thomas. On se također izvrsno uklopio u dosadašnju shemu u kojoj su četiri suca bila izrazito konzervativna, četvorica liberalna, a sudac Anthony Kennedy, čiji je Gorsuch bio pripravnik, bio je onaj čiji je glas presuđivao u kojem će pravcu ići odluka.

No nevolja je u tome što Kennedy već ima 80 godina, što znači da bi unutar dvije godine mogao otići u mirovinu. Bude li Trump i dalje predsjednik, on će na upražnjeno Kennedyjevo mjesto imenovati svoga drugog kandidata, što bi moglo u vrlo velikoj mjeri promijeniti odnose u Vrhovnom sudu i okrenuti ga u puno konzervativnije vode.

Ovaj sud izrazito je važan u strukturi vlasti u SAD-u zato što je najviše sudsko tijelo u državi kojoj je vladavina prava glavni temelj. Devet sudaca ovlašteno je da budu vrhovni arbitri za tumačenja ustava i federalnog ustavnog zakona iako oni u osnovi djeluju u okviru konkretnog sudskog procesa nad kojim imaju nadležnost.

Imenovanje Neila Gorsucha za Trumpa može biti izrazito bitno zato što bi se vrlo brzo pred Vrhovnim sudom mogle naći i odluke koje će se izravno ticati procjene jesu li predsjednikove političke aktivnosti ustavne ili ne.

– Uloga je sudaca da primijene, a ne promijene rad narodnih predstavnika – rekao je u Bijeloj kući Gorsuch uz Trumpovo oduševljenje. Gorsuch će dodati i malo geografske i vjerske raznolikosti u Vrhovni sud. Bit će jedini sudac koji nije sa istočne ili zapadne obale i jedini protestant. U Vrhovnom sudu sada sjedi petero katolika i troje Židova.

No novog vrhovnog suca još mora potvrditi Senat, a čini se da se demokratski senatori pripremaju za žestoku i dugu bitku. Može se očekivati da demokrati beskrajnim otezanjem rasprave pokušaju opstruirati potvrđivanje novoga vrhovnog suca.

Prvenstveno zato što smatraju da sastav najvišeg sudskog tijela može imati reperkusije na milijune Amerikanaca i cijelu zemlju u idućim desetljećima.      

>> Trump nominirao konzervativca za Vrhovni sud, odlučivat će o pobačaju, smrtnoj kazni, vjerskim pravima...

Komentara 1

DA
Darko1983
22:33 02.02.2017.

Samo ti Trump nastavi radit šta si obećao glasačima koji su te izabrali

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije