IZBGJEGNUTA KATASTROFA

Sudarile se britanska i francuska nuklearna podmornica

16.02.2009.
u 09:17

Iako su šanse da se dvije podmornice u isto vrijeme nađu na istom mjestu jedan naprema milijun, upravo to se dogodilo francuskoj i britanskoj nuklearnoj podmornici koje su se sudarile početkom veljače u Atlantskom oceanu, objavio je britanski list The Sun.

Prema pisanju lista, postojala je mogućnost da dođe do nuklearne katastrofe, budući da su obje podmornice imale nuklearni pogon i prevozile su nuklearno oružje.

Na podmornicama se nalazilo 250 članova posade, a sudar je mogao izazvati eksploziju do koje, nasreću, nije došlo.

Izbjegnuta katastrofa
- Moglo je doći do nuklearne eksplozije. Curenje radioaktivnih tvari bilo je moguće, a mogli smo izgubiti i posadu i bojne glave. To bi bila nacionalna katastrofa - rekao je The Sunu visokopozicionirani izvor iz britanske mornarice.

Britansko ministarstvo obrane potvrdilo je da je došlo do sudara s francuskom podmornicom, no da nije bilo nuklearne opasnosti.

Podmornice su, inače, opremljene sonarima za otkrivanje drugih podmornica. No, ove su dvije imale i antisonare koji su im onemogućili da jedna drugu detektiraju.

Obje podmornice, britanska HMS Vanguard i francuska Le Triomphant opremljene su sonarima za otkrivanje drugih podmornica, no obje su imale i antisonare koji su im onemogućili da vide jedna drugu.

(ič)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije