optužnica "teška" 900 mil. kuna

Suđenje u aferi Uljanik neće skoro početi, vještačenje sporno obranama

Marinko Brgić
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
1/5
04.02.2022.
u 14:25

U aferi Uljanik optuženo je 12 osoba te jedna tvrtka, a optužnica je podignuta 2020.

Kao i svaka megaafera, u kojoj se šteta mjeri u stotinama milijuna kuna, a broj optuženika prelazi 10, i afera Uljanik načekala se dok nije došla do suda. Odnosno, dok optužnica "teška" 900 milijuna kuna nije postala pravomoćna. Županijsko državno odvjetništvo je optužnicu u slučaju Uljanik podiglo u ožujku 2020., a optužno vijeće Županijskog suda u Rijeci nekidan ju je, nakon nekoliko odgoda zbog COVID-19, i potvrdilo.

Vraćana u doradu

Optužnica, koja je jednom bila vraćana u doradu jer je sud smatrao da se trebaju ispitati još neki svjedoci, tako je postala pravomoćna. No kako je riječ o kompliciranom spisu koji broji tisuće stranica te je optuženo 12 osoba, suđenje sigurno neće početi tako skoro. Najprije treba odrediti tko će biti raspravni sudac, a njemu će sigurno trebati neko vrijeme za pripremu. Kada suđenje i konačno počne, teško da će trajati manje od 10 godina.

To već sada najavljuju branitelji pojedinih okrivljenika, poput Ante Nobila koji brani Giannija Rossandu, bivšeg predsjednika uprave Uljanik grupe. Nobilo ističe da je obranama, svima, problematično knjigovodstveno-financijsko vještačenje, što je već uobičajeno i viđeno u ovako velikim i kompliciranim predmetima koji se bave gospodarskim kriminalom.

– Od uhićenja optuženika do danas prošlo je nekoliko godina i stvari su se promijenile. Stav je obrana da je pitanje ima li ovdje uopće šteta. Pojednostavljeno, svi okrivljenici u svojim obranama navodili su kako je ekonomska kriza u inkriminirano vrijeme dovela do pada cijena brodova. Brodovi se nisu mogli prodati pa su okrivljenici odlučili da se izlaz iz krize traži onako kako se to radilo u prošlosti. Odnosno, da se brodovi proizvode za sebe te onda eksploatiraju. Vještačenje koje je u spisu je iz 2018., a nakon toga su vozarine otišle u nebo te je stečajni upravitelj neke brodove prodao za desetke milijuna dolara. S obzirom na sve to, obrane smatraju da je upitno ima li sada, uz pomak od nekoliko godina od istrage, uopće štete. Tražili smo novo vještačenje da se to utvrdi, no optužno vijeće nije imalo hrabrosti da to odluči. Znači, u postupak ulazimo s ovim što imamo i tražit ćemo novo vještačenje koje se po mom mišljenju treba napraviti tijekom postupaka. I tako smo dobili novi slučaj Spice, koji će se po sudovima vući 10 ili više godina da bi na koncu svi bili oslobođeni – predviđa Nobilo što će se dogoditi.

Druga istraga

Dosadašnja sudska praksa u ovim situacijama daje mu za pravo, a hoće li se to uistinu ostvariti, tek će se vidjeti. Optužnicom u aferi Uljanik obuhvaćeni su Marinko Brgić, bivši član uprave Uljanika, i još 11 osoba te tvrtka Uljanik plovidba iz Pule koja je kasnije promijenila ime u Alpha Adriatic.

Tereti ih se zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, a jednog okrivljenika i zbog subvencijske prijevare kojima je počinjena šteta od milijun kuna. Postoji još jedna istraga koja se provodi oko rekonstruiranja 3. maja kojom je obuhvaćeno 11 osoba iz Uljanika, gdje je pričinjena šteta 1,5 milijardi kuna. No Nobilo kaže i da je dio istrage koja se vodila u međuvremenu obustavljen jer nema kaznenog djela.

VIDEO Uhićeni u akciji Uljanik 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije