Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraživanje Večernjeg lista

Sudski štrajk im ne šteti, HDZ-u rejting skočio na 25,03 posto

Zagreb: Štrajk državnih i lokalnih službenika i namještenika ispred Općinskog građanskog suda
Emica Elvedji/PIXSELL
03.07.2023.
u 23:09

Kad bi se danas održali izbori za Sabor, HDZ bi osvojio 25,03 posto glasova. Slijedi ga SDP sa 15,47 posto potpore, a treća je stranka Možemo, koju podupire 8,76 posto ispitanih. Pokazuje to mjesečno istraživanje CroElecto koje je za Večernji list provela agencija 2X1 komunikacije od 16. do 26 lipnja.

Rejting HDZ-a po njemu je blago porastao u odnosu na prošlomjesečnih 24,62 posto, ali i u odnosu na 24,88 posto iz lipnja prošle godine. A to znači kako najveća stranka zasad ne trpi negativne posljedice štrajka sudskih službenika i namještenika koji već peti tjedan zaustavlja sve postupke osim onih najhitnijih. Građani se, sudeći po ovim rezultatima, ne solidariziraju sa štrajkašima. U odnosu na svibanj, blagi rast bilježi i SDP, a loše vijesti ovo istraživanje donosi za stranku Sandre Benčić i Tomislava Tomaševića, čijih sadašnjih 8,76 posto potpore predstavlja značajan pad s prošlomjesečnih 9,45 posto. Pritom valja napomenuti da je istraživanje rađeno prije nego što je Možemo otklonilo ponudu izbornog bloka sa SDP-om i objavilo kako će na parlamentarne izbore samostalno. Lani u ovo vrijeme stranka je uživala potporu 10,47 posto, a anketa u srpnju pokazat će jesu li imali pravo kada su tvrdili da će njihovi birači nagraditi samostalan izlazak na izbore, odnosno da bi njihov zajednički izborni nastup sa SDP-om rezultirao "negativnom sinergijom". Ono što je vidljivo ovaj mjesec je to da SDP-ov rejting i onaj stranke Možemo kad se zbroje ne dosežu HDZ-ov.

Možemovcima za vrat puše Most, ali i stranka Bože Petrova bilježi pad u odnosu na svibanj, kada ih je podržavalo 8,52 posto ispitanika. Sada su na 8,08 posto, a slijedi ih Domovinski pokret sa 7,51 posto, što je gotovo nepromijenjen rejting u odnosu na svibanj. Lani je u lipnju Most brojao 9,42, a DP 7,09 posto. Na šestom mjestu po ovom je istraživanju HSU s 3,07 posto (3,15 u svibnju), zatim Hrvatski suverenisti s 2,05 posto (2,10 posto u svibnju), a jednako toliko ima i Centar, stranka splitskog gradonačelnika Ivice Puljka. Slijede IDS (1,82 posto), HSS (1,59 posto), Socijaldemokrati (1,48 posto), Fokus (1,37 posto), Radnička fronta (1,14 posto) te stranke s potporom manjom od jedan posto: HSLS (0,34), PGS (0,23), Reformisti, Mreža i HSP (po 0,1). Ukupno bi nezavisne liste biralo 2,73 posto. Neodlučnih je 16,95 posto ispitanika.

VEZANI ČLANCI 

Istraživanje je provedeno na reprezentativnom uzorku od 1041 ispitanika stratificirano po administrativnoj podjeli Hrvatske na županije, uz brojidbenu pogrešku uzorka +/-3% prema 95-postotnom stupnju pouzdanosti. Iz dobivenih rezultata naknadno su izolirani rezultati prikupljeni u novim granicama VIII. izborne jedinice, a ovako dobiven rezultat sugerira niz neočekivanih situacija. Primjerice, IDS, koji se u međuvremenu raskolio i koji je napustio istarski župan Boris Miletić, danas bi na izborima prošao bolje nego 2020. godine i u Sabor ušao s čak četiri mandata. HDZ-u, koji je prije tri godine u VIII. jedinici ostvario povijesno dobar rezultat i osvojio četiri mandata, danas bi ostao na tri mandata, unatoč tomu što je jedinici pripojen i Novi Vinodolski, koji je oporba zbog eksteritorijalnosti posprdno nazvala Olegovom krpicom jer se radi o bazi potpredsjednika Vlade i HDZ-a Olega Butkovića. SDP bi u ovoj jedinici dobio šest mandata, a Možemo jedan mandat.

VIDEO Posljedice požara nakon što je muškarac zapalio objekte u naselju Kanak kod Siska

Ključne riječi

Komentara 9

IV
ivangs
05:06 04.07.2023.

Ovi što strajkuju nisu ni to zaslužili. Ništa ne rade ni senta više.

TO
ToVuS
05:45 04.07.2023.

Pa u Hrvatskoj sigurno ima 25 % što uhljeba što lažnih umirovljenika i koji naivni što misli da je hdz domoljubna stranka.

NE
NervozniPoštar
00:40 04.07.2023.

Ima i nečeg fatalističkog u duhu Hrvata, neko razmišljanje da će sve ove laži maži improvizacije i drži vodu dok majstori ne odu trajati zauvijek. Možda i hoće. Eto uz dizanje cijena, opet nam je došlo 3-4 posto turista više.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije